Božinović: Šest novih odluka Stožera: Ublažene mjere za javna okupljanja…

Podijeli

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović objavio je u ponedjeljak da je Nacionalni stožer donio šest novih odluka, kojima su ublažene mjere za okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru, te su ukinuti obvezno testiranje i covid potvrde za ulazak u prostore javno-pravnih tijela…

Stoga je Stožer donio šest novih odluka. One se tiču javnog prijevoza, rada trgovina i trgovačkih centara, korištenja zaštitnih maski za lice i medicinskih maski, prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Te su odluke produžene do 31. ožujka, dodao je.

Osim toga, od sutra prestaje važiti odluka kojom je uvedena sigurnosna mjera obveznog testiranja na COVID, odnosno obveznog predočenje dokaza za testiranje, cijepljenje ili preboljenje COVID-a kao uvjeta za ulazak u prostore javno pravnih tijela, budući da je zaključeno kako s obzirom na stupanj imunosti stanovništva koja je stečena cijepljenjem i preboljenjem, pogotovo nakon pojave omikron varijante, te na relativno kratko zadržavanje stranaka u prostorima javno pravnih tijela, više ne postoji u toj mjeri opasnost koja bi dovela u pitanje funkcioniranje državnih i javnih službi. Sve ove odluke se donose do kraja ožujka, s tim da postoji mogućnost i ranijih promjena ukoliko se nastavi povoljan, pozitivniji razvoj epidemiološke situacije, kazao je.

– Kada je riječ o ustanovama socijalne skrbi i zdravstvenim ustanovama ostaje na snazi odluka o EU digitalnim COVID potvrdama, a također i za tribine te događanja u zatvorenom prostoru gdje se traže EU digitalne COVID potvrde. Mi smo sada ukinuli mjeru obveznog testiranja za javne službe, rekao je među ostalim potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Stožer je danas donio 6 odluka. Odluke koje se odnose na javni prijevoz, rad trgovina i trgovačkih centara, korištenje maski za lice i medicinskih maski te prelazak preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske su produžene do 31. ožujka 2022…

U Odluci koja se odnosi na okupljana malo su ublažene određene mjere kojima su ograničena okupljanja:

  • omogućava se okupljanje većeg broja osoba na otvorenim prostorima (100 umjesto 50 osoba)
  • omogućava se okupljanje većeg broja osoba u zatvorenim prostorima (50 umjesto 25 osoba) ublaženi su uvjeti za održavanje dopuštenih okupljanja na otvorenim i u zatvorenim prostorima koja se održavaju uz posjedovanje EU digitalnih COVID potvrda. Do sada su se mogla održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera te od sutra ta suglasnost više neće biti potrebna. Osim ublažavanja uvjeta za takva okupljana to će malo rasteretiti i lokalne stožere da mogu biti više angažirani u novoj izbjegličkoj krizi.
  • za natjecanja koja se održavaju uz prisustvo gledatelja s EU digitalnim COVID potvrdama ukida se, odnosno smanjuje ograničenja maksimalnog broja gledatelja ( za natjecanja na otvorenom više neće biti ograničenja, a za natjecanja u zatvorenom omogućava se 50% popunjenosti tribina, umjesto 20%).

Osim toga, od sutra prestaje važiti i odluka kojom je uvedena sigurnosna mjere obveznog testiranja na virus SARS-CoV-2, odnosno obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19 kao uvjeta za ulazak prostore javnopravnih tijela budući da je zaključeno kako, s obzirom na stupanj imunosti stanovništva koja je stečena cijepljenjem i preboljenjem te na relativno kratko zadržavanje stranaka u prostorima javnopravnih tijela, više ne postoji ozbiljna opasnost koja bi dovela u pitanje funkcioniranje državnih i javnih službi zbog bolesti COVID-19.

Kao što je već navedeno primjena odluka se produžuje do kraja ožujka, ali postoji i mogućnost ranijih promjena, ako se nastavi pozitivan razvoj epidemiološke situacije.

Nove odluke na linku.

izvor-koronavirus.hr

D.K.


Podijeli