Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak novinarima, vezano uz navodni slučaj protjerivanja devetogodišnjeg migranta bez pratnje iz Hrvatske, da u policijskim evidencijama nije pronađen takav slučaj da je dijete bez pratnje roditelja deportirano iz Hrvatske.

Božinović je na konferenciji za novinare rekao da je pitanje kako je moglo doći do toga da se u javni prostor kaže da je hrvatska policija nezakonito deportirala devetogodišnje dijete, a da se ne zna ni koje dijete, ni kada.

„Ono što mi je poznato, to sam jučer kazao da je glavni ravnatelj policije pisao pučkoj pravobraniteljici gdje traži da mu se dostave podaci o čemu se radi s obzirom da u policijskim evidencijama nije pronađen takav slučaj da je dijete bez pratnje roditelja deportirano iz Hrvatske”, rekao je Božinović upitan ima li novih informacija u tom slučaju, a nakon što je na postupanje policije prema migrantima upozorila i pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Upitan smatra li se odgovornim zbog tog slučaja i bi li trebao podnijeti ostavku ako se informacije pokažu točnima, ministar je odgovorio protupitanjem:  “Objavili ste da je deportirano dijete staro devet godina bez roditeljske pratnje iz Republike Hrvatske, što ste još o tom slučaju objavili, koje dijete i kada, o tome se radi”, rekao je ministar.

Upitan što bi napravio da je riječ o njegovu djetetu, Božinović je kazao da mu je teško zamisliti tu situaciju, dodavši kako je moguće da se dogode tragični slučajevi u kojima je dijete u jednoj takvoj situaciji. No, ponovio je da im nitko nije ukazao da se taj slučaj dogodio.

Ravnateljstvo policije zbog toga traži informaciju gdje, kada, koje dijete jer ako se sa nečim izašlo u javnost onda bi bilo dobro, to bi bio standard, da se kaže o kome i čemu se radi, zaključio je ministar.

Ministar je još jučer upozorio da je u javni prostor izašlo nešto što nije prije s MUP-om bilo iskomunicirano, nakon čega je, po pisanju medija, Ured pučke pravobraniteljice odgovorio da su sve informacije o tom slučaju dostavili još u lipnju prošle godine.

Upitan koliko je u Hrvatsku ušlo izbjeglica otkad je preuzeo ministarsku dužnost u MUP, rekao je da ne vode statistike od datuma imenovanja dužnosnika.

Što se tiče legalnih migracija kazao je da je Hrvatska još 2015. preuzela obvezu za premještaj određenog broja izbjeglica na temelju načela solidarnosti s Grčkom i Italijom. Takvih je, dodao je, u Hrvatsku došla 81 osoba, dok je iz Turske u Hrvatsku preseljeno 76 sirijskih izbjeglica. U prihvatnim centrima trenutno se nalazi oko 500 osoba, dok je lani taj broj iznosio 4000./Autor-Hina

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − šest =