FOTO Božićni fenomen: Na nebu se nakon 800 godina pojavila ‘Betlehemska zvijezda’ koja je navijestila rođenje našeg Gospodina Isusa Krista

Zvijezda Betlehema ′′ koja je oglasila rođenje našeg Gospodina Isusa Krista...

Podijeli

Zadnji se put ovo dogodilo prije zore 04.03.1226. kada su ta dva planeta bila još i bliža jedan drugome. U vrijeme Isusova rođenja dogodilo se nekoliko konjunkcija između Jupitera i Saturna…

Naime, došlo je do konjunkcije, odnosno približavanja Jupitera i Saturna. Ta dva najveća planeta Sunčevog sustava, večeras (21. prosinca), toliko su se približila da izgledaju poput ‘dvostrukog planeta’.
Za ovu konjukciju zvijezda moguće je i objašnjenje ‘Božićne’ ili ‘Betlehemske zvijezde’. Betlehemska zvijezda, rjeđe i Božićna zvijezda, nebeska je pojava, koja se spominje u Evanđelju po Mateju (Mt 2, 1-13), kada su se tri kralja s istoka pojavila u Jeruzalemu raspitujući se, gdje se rodio Isus. Pratili su zvijezdu, koja je išla ispred njih i zaustavila se iznad mjesta Isusova rođenja u Betlehemu.
Astronomi navode kako je zanimljivo da se isti takav bliski susret dogodio i prije nove ere, što bi bilo jedno od mogućih objašnjenja postojanja božićne zvijezde repatice.
Foto-twitter
Ova pojava je zadnji put zabilježena prije gotovo 800 godina.
Zаdnјі ѕе рut ova pojava dogodila рrіје zоrе 04.03.1226. gоdіnе kаdа ѕu tа dvа рlаnеtа bіlа јоš і blіžа јеdаn drugоmе. U vrijeme Isusova rođenja dogodilo se nekoliko konjunkcija između Jupitera i Saturna, između Jupitera, Saturna i Marsa i između Jupitera i Venere.
T.H.

Podijeli