BLANKA VLAŠIĆ OBJAVILA TUŽNU VIJEST, TATA JOŠKO OBJASNIO TEŠKU ODLUKU BIVŠE DVOSTRUKE SVJETSKE PRVAKINJE ‘Blanka ne želi rasprodavati ugled’…

Podijeli

Jedna od najboljih hrvatskih sportašica svih vremena Blanka Vlašić neće nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju. Splićanka je sa svojim stručnim stožerom obavijestila Hrvatski olimpijski odbor da se u Japanu neće boriti za svoju treću olimpijsku medalju (2008. u Pekingu je bila srebrna, 2016. u Rio de Janeiru je bila brončana), te da je mogu ukloniti s popisa olimpijskih kandidata…

Dvostruka svjetska prvakinja (2007. Osaka i 2009. Berlin) u skoku u vis i druga najbolja svih vremena s preskočenih 208 centimetara (centimetar manje od svjetskog rekorda Stefke Kostadinove iz Rima 1987. godine) nije skakala od finala skoka u vis na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Njena višegodišnja borba s ozljedama ne dozvoljava joj da u kontinuitetu skače na visokoj razini, pa iako se stanje s ozljedama popravlja i ide na bolje, još uvijek nije vrijeme za povratak na zaletište, donosi sportske.

– Blankino stanje je puno bolje – rekao je njen otac i trener Joško Vlašić. – Kost više nije pod upalom, Ahilova tetiva još nije skroz dobro, ali njeno generalno stanje je u redu i ona trenira. Naša je procjena da u ovom trenutku kontinuirani skokovi preko dva metra nisu realnost. Ona će u svakom slučaju nastaviti karijeru, ali sada ne želi rasprodavati ugled i ne želi skakati ispod dva metra. Pismo HOO-u smo poslali kako bi se oni mogli ravnati po tome.

Eto, tako je kratko i jasno stavljena točka na i nadanja da će Vlašić biti u stanju skakati tijekom sezone na otvorenom i da će spremna dočekati nastup u Tokiju. Ovo će joj biti druge Igre koje propušta (2012. London), a debitirala je još u Sydneyju 2000. godine. Ovakva vijest naravno da nije neočekivana s obzirom na to da protekle tri godine nije uspjela sto posto ozdraviti i nije se mogla u potpunosti posvetiti skoku u vis. Čudesno je, pak, da ona ne razmišlja o odlasku iz atletike nakon svih peripetija sa zdravljem i ozljedama, što je prate od vrlo rane faze njene karijere. Da ne kažemo da su je problemi s Ahilovom tetivom počeli napadati u trenutku kad je bila na vrhuncu moći. Blanka je, naime, 2010. godine izabrana za najbolju atletičaru svijeta na gala svečanosti u Monte Carlu.

Godinu ranije je obranila svjetsku titulu u Berlinu i na Hanžekovićevom mitingu u Zagrebu letjela preko 208 centimetara. Tada je izgledalo da je samo pitanje trenutka kad će svjetski rekord Kostadinove poslati u ropotarnicu povijesti. Te godine kad je izabrana za najbolju atletičarku svijeta osvojila je i jedinu europsku titulu na otvorenom, pobijedila je u Barceloni. Sve je djelovalo fantastično i činilo se da se njenoj dominaciji ne nazire kraj. Na nesreću, već 2011. godine krenula je agonija s Ahilovom tetivom na lijevoj nozi, njeni nastupi na natjecanjima postajali su sve rjeđi.

Te godine je uspjela u Daeguu osvojiti srebro na Svjetskom prvenstvu s 203 centimetra, izgubila je zlato od Marije Kučine (kasnije Lasickene) zbog većeg broja pokušaja. U siječnju 2012. operirala je Ahilovu tetivu, no došlo je do infekcije, pa je tri mjeseca kasnije ponovno morala pod nož. Morala je propustiti Igre u Londonu i to sigurno nije bilo lako psihološki podnijeti, uspomena na “samo” srebro iz Pekinga (Tia Hellebaut je senzacionalno preskočila 205 centimetara, baš kao i Blanka, ali je Belgijanka slavila zbog manjeg broja pokušaja) još uvijek je bila svježa.

Sve iza toga bila je, manje-više, konstantna borba s Ahilovom tetivom. Kad je zaliječila onu na lijevoj nozi, problematična je postala desna i tako je do dan-danas. Ponekad nije sasvim jasno kako bi se Blanka uspjela pripremiti za natjecanja kao kad je u Pekingu na Svjetskom prvenstvu 2015. godine opet osvojila srebro ili kad je u Rio de Janeiru bila brončana, a jedini nastup do Igara imala je na dvoranskom mitingu u Splitu u veljači. U Brazilu su tri atletičarke preskočile 197 centimetara i kako to već ide s brojem pokušaja u njenom slučaju, ona je bila brončana. Zlato je pripalo Ruth Beitiji, srebro Mireli Demirovoj.

Svakako treba istaknuti i da na Igrama u Ateni, od kojih se očekivalo puno, borba za medalju, Blanka nije bila u stanju biti prava. Eruptirali su problemi sa štitnjačom, što je kasnije riješila operacijom. Toliko zdravstvenih problema, a opet toliko velikih rezultata sugeriraju da je Blanka lavica i da riječi Joška neće odletjeti u prazno, odnosno da od Blanke još nismo sve vidjeli. Ostaje nam za vidjeti kad će se vratiti, jer još uvijek nije spremna reći – zbogom. Makar joj je već 36 godina, ne sumnjamo da će njen odlazak biti u stilu.

BLANKA VLAŠIĆ

OLIMPIJSKE IGRE

2008. (Peking) – srebro

2016. (Rio de Janeiro) – bronca

SVJETSKO PRVENSTVO

2007. (Osaka) – zlato

2009. (Berlin) – zlato

2011. (Daegu) – srebro

2015. (Peking) – srebro

EUROPSKO PRVENSTVO

2010. (Barcelona) – zlato

SVJETSKO DVORANSKO PRVENSTVO

2008. (Valencia) – zlato

2010. (Doha) – zlato

2006. (Moskva) – srebro

2004. (Budimpešta) – bronca

SVJETSKO JUNIORSKO PRVENSTVO

2000. (Santiago) – zlato

2002. (Kingston) – zlato

REKORD NA OTVORENOM – 208 centimetara (Zagreb, 31. kolovoza 2009.)

REKORD U DVORANI – 206 centimetara (Arnstadt, 6. veljače 2010.)

D.J.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here