Biskup Komarica prevodio misu povodom patrona filijale Majdan te blagoslovio novi pastoralni centar

U prigodnoj propovijedi biskup je tumačio svetopisamska čitanja; zatim je iznio osnovne podatke o životu i djelovanju sv. Nikole Tavelića u Bosni i u Svetoj Zemlji, gdje je zajedno s još trojicom svoje redovničke braće podnio mučeničku smrt iz ljubavi prema Kristu i spasenju besmrtnih duša tadašnjih ljudi...

BISKUP KOMARICA PREVODIO MISU POVODOM PATRONA FILIJALE MAJDAN TE BLAGOSLOVIO NOVI PASTORALNI CENTAR
Podijeli

Vjernici filijale Majdan, udaljene od središta župe Mrkonjić Grad 10-ak kilometara, 14. studenog svečano su proslavili dva događaja: blagdan nebeskog zaštitnika svoje crkve, sv. Nikole Tavelića i blagoslov prostorija novoizgrađenog pastoralnog centra koji se nalazi uz crkvu.

Misu i blagoslov pastoralnog centra – „kuće susreta“, predvodio je biskup banjolučki Franjo Komarica, uz suslavlje domaćeg župnika vlč. Darka Anušića, župnikâ iz Jajca, Podmilačja, Glamoča i Ljubije te oko 100 vjernika iz te i susjednih župa.

Pjevanje su predvodili članovi zbora župe Jajce, na čelu s redovnicama franjevkama.

Na početku misnog slavlja sve je pozdravio domaći župnik, izrazivši svoju „veliku radost i zahvalnost” zbog događanja u svojoj župi.

U prigodnoj propovijedi biskup je tumačio svetopisamska čitanja; zatim je iznio osnovne podatke o životu i djelovanju sv. Nikole Tavelića u Bosni i u Svetoj Zemlji, gdje je zajedno s još trojicom svoje redovničke braće podnio mučeničku smrt iz ljubavi prema Kristu i spasenju besmrtnih duša tadašnjih ljudi.

Biskup je podsjetio i na trajno ispunjavanje Kristovih obećanja njegovim učenicima, da će i oni kao i On biti pozvani da svjedoče za Božju istinu o Bogu i o čovjeku. Podsjetio je i na dramatična događanja iz nedavnog rata u njihovim rodnim mjestima te na prisilno iseljavanje majdanskih katolika početkom 1996. iz njihovog rodnog mjesta. Zahvalio je svima koji su se oduprli napastima zloduha te nisu činili drugima zlo, niti su pristajali na nepravde. Potaknuo je sve da se i ubuduće u svojoj vjeri oslanjaju na Božju pomoć i da se utječu svojim svetim zaštitnicima.

Na kraju mise, prije početka obreda blagoslova, biskup je iznio niz podataka o prošlosti Katoličke Crkve u Majdanu, koja seže do „antičkih vremena“. Među ostalim iznio je podatak, kako je pred kraj otomanske vladavine (1877.) u Majdanu živjelo 548 katolika, a sada uslijed nasilnog progona i sprječavanja povratka nešto više od 60. Crkva u Majdanu je sazidana 1914.; nanovo je građena 1973., u ratu teško oštećena, a nakon rata obnovljena.

Biskup je zahvalio svim dobročiniteljima iz te i drugih župa, kao i nekatolicima koji su pripomogli da se nove pastoralne prostorije, prijeko potrebne, ozidaju i osposobe za upotrebu. Zajedno sa župnikom Anušićem podijelio je nazočnim dobročiniteljima prigodne zahvalnice, a nenazočnima će one biti naknadno uručene.

Nakon otpjevane pjesme „Tebe Boga hvalimo“ svi su se okupili na „gozbu ljubavi“ ispred i u prostorijama novog centra.

 


Podijeli