Bijeg srpskog agresora je bio toliko brz da ni radne karte nisu uspjeli ponijeti! Nakon operacije hrvatskih snaga kodnog imena “Jaguar” 1992. godine brdo Križ je osvojeno.

Kartu je do danas sačuvao Lovre B. tada maloljetni dječak, koji kaže "dok su moji vršnjaci nabijali loptu po cesti i gurali autiće ja sam bija sa ekipom po terenu"...

foto-screenshot-facebook
Podijeli

Topografska karta dijela zadarske županije pronađena je u JNA uporištu na brdu Križ iznad mjesta Bibinje, od kuda je JNA navodila dalekometno topništvo i gađala okolicu koju su imali “kao na dlanu”. Nakon operacije kodnog imena “Jaguar” 1992. godine brdo Križ je osvojeno…

Bijeg je bio toliko brz da ni radne karte nisu uspjeli ponijeti!

Na karti su označeni grad Zadar i njegova okolica, ključna raskrižja u naseljenim mjestima koji su trpjeli napade topovskih i minobacačkih oružja .

“Komandant 180. motorizovane brigade Benkovac bio je pukovnik Čečović Tripko potpisnik, koji odobrava ovu topografsku kartu ( “plan dejstva artiljerije”) 180mtbr. Pripadnicima postrojbi je naređivao organiziranje paravojnih postrojbi i njihovo podređivanje zapovjednicima-oficirima JNA na područjima koja su okupirali”. Naređivao im je da se napadaju druga naselja s ciljem da ih se okupira i tako proširi područje pod njihovom kontrolom što je imalo za posljedicu brojne ljudske žrtve i velika materijalna oštećenja na civilnim i vjerskim objektima.

Kartu je do danas sačuvao Lovre B. tada maloljetni dječak, koji kaže “dok su moji vršnjaci nabijali loptu po cesti i gurali autiće ja sam bija sa ekipom po terenu”.
Hvala mu na ovoj topografskoj karti i ostalim eksponatima koje je poklonio da bi sačuvali povijest!-piše,
Vojne oznake Bibinje

foto-facebook

Na karti su označeni grad Zadar i njegova okolica, ključna raskrižja u naseljenim mjestima koji su trpjeli napade topovskih i minobacačkih oružja .

Uredio /M.M. Braniteljski portal

 


Podijeli