Podijeli

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak suspendiran je s te pozicije na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH…

Umjesto Solaka FUCZ-om rukovodit će Mustafa Kadribegović, koji je dosad bio pomoćnik direktora, priopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

Suspenzija Fahrudina Solaka proslijeđena je na potvrđivanje Vladi FBiH nakon što je Administrativna komisija Vlade FBiH podržala njegovu suspenziju. Tako se našla na dnevnom redu današnje sjednice Vlade FBiH i podržana je većinom glasova.

To se događa nakon što je Solak, koji ima i funkciju načelnika Kriznog štaba FBiH u doba trajanja stanja prirodne nesreće, obuhvaćen istragom o kupovini 100 respiratora iz Kine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preuzelo je slučaj međunarodne nabavke koju je obavila kompanija “FH Srebrena malina”.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine suspendirala je u utorak ravnatelja entitetske Uprave Civilne zaštite Frhrudina Solaka u jeku istrage otvorene nakon sporne nabavke respiratora za bolnice koje bi trebale skrbiti o teškim pacijentima zaraženim koronavirusom…

Solak je bio među ključnim osobama čija je zadaća u protekla dva mjeseca bila utvrđivati i provoditi mjere nužne za suzbijanje epidemije covida-19 a u kratkom vladinom zaključku stoji kako je on suspendiran “do okončanja aktivnosti pokrenutih u vezi s postupkom javnih nabavki”.

-U Hrvatsku dopremljeno još 86 tona medicinske opreme…Sveukupno oko 500 tona opreme iz Kine stiglo je u Hrvatsku…

Solak je ranije sam predložio vladi da ga suspendira nakon što se ispostavilo kako je njegovom odlukom posao nabavke stotinu respiratora za bolnice u Sarajevu, Mostaru i Tuzli povjeren tvrtki “Srebrene malina” registriranoj za uzgoj i preradu voća i povrća i čiji je vlasnik Fikret Hodžić, poznat jedino kao voditelj reality show-a na jednoj lokalnoj televiziji.

Iz entitetskog proračuna Hodžićeva  je tvrtka dobila 10,5 milijuna konvertibilnih maraka (oko 5,3 milijuna eura) koliko je i tražila kako bi u razmjerno kratkom roku nabavila respiratore koji su trebali biti isporučeni odjelima intenzivne skrbi u tri gradske bolnice.

Respiratori jesu dospjeli u BiH u predviđenom roku no umjesto od nekog od renomiranih europskih proizvođača kupljeni su u Kini i to po cijeni za koju se ispostavilo kako je barem za trećinu veća od one koja se uobičajeno nudi na tržištu.

Nakon što su mediji objavili početne informacije kako je riječ o sumnjivom poslu i transakcijama Tužiteljstvo BiH je otvorilo istragu a vještaci koji su angažirani u sklopu te istrage utvrdili su kako su nabavljeni respiratori potpuno neupotrebljivi za odjele intenzivne skrbi.

Kineski su uređaji zapravo predviđeni za uporabu u slučajevima poput transporta težih bolesnika kolima hitne pomoći.

Iz Tužiteljstva BiH u ponedjeljak su najavili kako će se istraga nastaviti do utvrđivanja svih okolnosti i eventualne kaznene odgovornosti osoba koje su bile uključene u nabavku respiratora koji sada stoje neraspakirani u skladištu Civilne zaštite.H

T.H.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × dva =