Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Nakon skoro maratonske i uporne četverosatne sjednice saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina o Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulskoj konvenciji, državna tajnica u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Margareta Mađerić nije znala reći kad će Vlada u saborsku proceduru pustiti zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije. Kazala je tek da je zakon u završnoj fazi pripreme.

Odbor je, pak, jednoglasno zaključio da predlaže Vladi da u najkraćemu mogućem roku, a najkasnije do ljetne stanke, uputi u saborsku proceduru zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Uz članove Odbora, na sjednici je bio i priličan broj zastupnika, uglavnom iz oporbenih stranaka, predstavnici Vlade, predstavnice pravobraniteljstava, nevladine udruge, ženske i konzervativne. Na sjednici je bilo vrlo malo članova HDZ-a, a koalicijski partneri vladajućih, ponajprije HNS-a i SDSS-a, istaknuli su da je Istanbulsku konvenciju potrebno hitno ratificirati kako bi se nasilje nad ženama, djevojčicama i u obitelji suzbilo u što većoj mjeri.

“U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj je ubijeno više od 300 žena, svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje, a policija u jednom satu zbog obiteljskog nasilja intervenira dva puta. Ovo su porazni podaci koji upućuju na to da je “nužna ratifikacija Istanbulske konvencije”, dokumenta Vijeća Europe koji bi dao zakonodavni okvir u zaštiti žena, istaknuto je na sjednici Odbora”.

Pupovac bi to ad hoc, ali ne ide mu.

Predsjednik Odbora Milorad Pupovac (SDSS) ustvrdio je da je do sada 17 zemalja članica EU tu konvenciju ratificiralo, a za ovu godinu najavljeno je da će to učiniti još i Luksemburg, Grčka i Češka pa bi Hrvatska ostala u krugu sedam zemalja koje nisu zaključile taj proces.

I predstojnica Vladina ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin zauzela se za ratifikaciju Istanbulske konvencije, pri čemu je kritizirala i SDP-ovu Vladu i ministricu koja je, čim je Konvencija potpisana 2011. godine, imala tri godine za ratifikaciju pa sada, kako je rekla, ne bi vodili ove besmislene rasprave.

Čelniku HHO-a Ivanu Zvonimiru Čičku učinilo se da je upao u vremeplov, podsjetivši kako je upravo Mađerić 2014. godine pritiskala SDP-ovu Vladu da ratificira Istanbulsku konvenciju. Istaknuo je i da je Vatikan aktivno sudjelovao u izradi tog dokumenta.

Na Odboru nije bilo konsenzusa u vezi s pitanjem rodne ideologije.

Rod koji se definira u Istanbulskoj konvenciji kaže da je rod isključivo društveni konstrukt, a spol isključivo biološki konstrukt i da osoba može biti jedno po rodu, drugo po spolu, rekla je predsjednica Udruge Grozd Kristina Pavlović.

Definicija roda ne odvaja rod od spola, već govore da su to društveno propisani obrasci koji se propisuju muškarcima i ženama, dakle počiva na binarnoj ideji spola, kazala je članca radne skupine UN-a o diskriminaciji žena Ivana Radačić.

Predstavnica Udruge udovica iz Domovinskog rata ocijenila je da je Konvencija preskupa da se ratificira i počne primjenjivati te da žene uostalom, ne bi smjele cinkati muževe, donosi HRT.

I.V.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

20 KOMENTARI

 1. Na idućim izborima vodim najmanje 40istomišljenika i glasujem protiv HDZ jer ovo više nemogu gledat’ ,mislite mala brojka..ali svaki od mojih istomišljenika ima još prijatelja…i svi su Za domovinu…a e…

  • Ivica Vidošić i g. Kašaj: Možda bi bilo riješenje u osnivanju nekakove “izborne građanske kontrole”, u koju bi se “učlanili” svi biraći (ili večina) koju bi zastupao neki odvjetnički ured. Pred izbore, objavila bi se lista zahtjeva: napr. smanjenje PDV na pola, Plačanje PDV-a tek kad se naplati potraživanje a ne unaprijed, smanjenje komunalnih itd otimačina, ukidanje ovršnog Zakona, promjena Ustava, promjena svakog štetnog Zakona…Onda kad dođu izbori kandidati nabroje sve na što pristaju i u kojem roku, pa to potpišu pod prijetnjom zatvora ako ne ispune. Članovi su tada OBAVEZNI dati glas kandidatima koji skupe najviše “poena”. (to bi nekako pravnici trebali uobličiti)?

  • G.Željko bojim se novih ,,povjerenstava”..teško je procjenit kako će se tko preokrenut’ zato birati čovjeka a ne listu..tako da mu možeš ,,zavrnut šiju” kad zastrani…mandati ograničeni i nikakove ,,saborske mirovine” ,radio si,imaš staž itd,poslije mandata na svoj posao…ako si dobar omogućit daljnji rad ali da te birači ocjene što si napravio..ende..

 2. Ne može potpisivanje nečega, zaštititi žene ili djecu ili lgbt skupinu. Zaštiti treba ČOVJEKA SVAKOG, uvijek, svuda uz civilizacijske mehanizme koji postoje u svakoj uređenoj državi. Zakon-policija- socijalne službe-sudstvo-zatvorski sustav. Šta se tu ima laprdat, pametovat, konvencije….sastančenja, putovanja na sastančenja?! Potpisati takav dokument i promjenit lokalno zakonodavstvo trebaju one zemlje, gdje žena nema ni osobnu identifikacijsku ispravu, ne smije voziti auto, ne smije na sportsku i dr. priredbu, ne smije ni doktoru sama!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + pet =