BEZ CENZURE! FOTO-VIDEO- Na 30. obljetnici HVO u Mostaru bio je predsjednik RH Zoran Milanović-Poslušajte što je sve rekao-od riječi do riječi!

Podijeli

Zoran Milanović

Poštovani-Veliki broj hrvatskih i svih drugih medija vam serviraju isječke govora političara, ali na ovoj , za Hrvate i branitelje BiH važnoj obljetnici HVO, jako je važno u politički turbulentnim vremenima pokazati što su sve rekli hrvatski političari u svojim porukama Hrvatima u BiH u u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača”…

SVETOM MISOM, MIMOHODOM I SVEČANOM AKADEMIJOM OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA HVO-e…

Stoga vam dragi naši čitatelji nudimo cjelovit program i sve govore političara, onih iz Hrvatske i BiH

Poslušajte govore…

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas u Mostaru, u Bosni i Hercegovini, na svečanom obilježavanju 30. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane. Tom prigodom predsjednik Milanović posmrtno je odlikovao generala HVO-a Ivu Lozančića, zapovjednika 111. brigade HVO Žepče kao i zborna područja Hrvatskog vijeća obrane Mostar, Tomislavgrad, Vitez i Orašje.

Pogledajte svečani mimohod hrvatskih branitelja HVO sa ratnim zastavama-ovo vam -ovaj lijepi i svečani događaj, hrvatski ni drugi mediji ne prikazuju. Nažalost je to tako. Ali zato smo mi tu-HVO i Hrvatski branitelji HV da to sve snimimo i pokažemo vam sve što se događalo na ovoj odlično organiziranoj 30- obljetnici HVO u Mostaru koja će postati tradicionalan…

Na svečanoj akademiji održanoj povodom obilježavanja 30. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane predsjednik Milanović je kazao kako će paziti na svaku svoju riječ „jer znam da će se svaka moja riječ i svaka moja gesta mjeriti kao prijateljska ili neprijateljska”.

“Ovdje dolazim među svoj narod, među Hrvatice i Hrvate kao prijatelj i uvijek prijatelj, kao brat“, rekao je i nastavio: „Želim poručiti našim partnerima, svima koji me slušaju i svima onima kojima je stalo da razina organizacije ovog skupa – kultura, stil, pristojnost, decentnost – pokazuje da je sve to Europa! Pokazuje to svima koji su skeptici prema Bosni, prema Hercegovini, prema ulozi HVO-a u ratu koja je bila sudbinska, značajna i pobjednička, naravno uz sve one male greške u kojima se uvijek može govoriti, ali koje ne smiju biti osnova za nabijanje kompleksa krivnje i vječne pokore. A svima onima koji u Hrvatskoj gaje skepsu ili predrasude mogu samo reći – dođi da vidiš i dođi da se diviš“.

Kazao je nadalje kako je on izabran da bude predsjednik i predstavnik svih Hrvata, hrvatskih građana, hrvatskih manjina, Hrvata u inozemstvu i Hrvata u Bosni i Hercegovini. „Toga se ne stidim, to je moja dužnost, to je moja prisega, to je tok moje svijesti i savjesti. Prema nikome u Bosni i Hercegovini predrasude nemam. Ni prema Srbima, koji su bili neprijatelji i agresori u prošlom ratu, niti prema Bošnjacima, koji su realnost, susjedi. Sve su to realnosti, kao i hrvatstvo koje je u Bosni i Hercegovini neiskorjenjivo i bez kojeg Bosne i Hercegovine nema“, istaknuo je predsjednik Milanović dodavši da Bosne i Hercegovine nema niti bez Srba i Bošnjaka.

„To je to trojstvo, jedinstvo, koje čini Bosnu i Hercegovinu. Da bi to funkcioniralo potrebno je ispuniti neke uvjete, držati se nekih obećanja, potpisanog i izrečenog i to je bit priče. Hrvatska je jedan od jamaca Daytona. Dayton je način da se završi rat i Bosna i Hercegovina opstane. Hrvati kao najmalobrojniji narod u Bosni i Hercegovini ne želi biti manjina. Ne želi imati status manjine“, istaknuo je predsjednik Milanović dodavši kako manjine u Hrvatskoj uživaju status kakav možda nemaju niti u jednoj državi Europske unije. „Što se to dogodilo u Bosni i Hercegovini u posljednjih šesnaest godina, da je netko primijetio i naslutio da bi na račun Hrvata – kojih ima najmanje, ali nisu manjina – mogao ostvariti sitne interese, a ugroziti bitne interese svoje države, svojeg naroda”, zapitao se predsjednik Milanović u obraćanju sudionicima svečanosti.

Podsjetio je u govoru i na svoj stav da  Bosni i Hercegovini treba dati statusa kandidata za EU. “Nakon ovog groznog i za osudu ruskog napada na Ukrajinu, na inicijativu predsjednika država srednje i istočne Europe, da se Ukrajini trenutno da status kandidata za pregovore o članstvu u Europsku uniju, ja sam odgovorio – ja to ne mogu učiniti ako se taj isti status ne da Bosni i Hercegovini. Ali to se ne prepoznaje kao prijateljski čin”, rekao je i naglasio kako “mi želimo Bosnu i Hercegovinu čitavu, cijelu i urednu u Europskoj uniji”.

“Tek kada uđe u Europsku uniju, što se mene tiče, ona može postati ideal kozmopolitskih moralista i filozofa -građanska država. Tek tada, a do tada ona je Bosna i Hercegovina uređena Daytonom, nastala na krvi hrvatskih vojnika, Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH“, rekao je hrvatski Predsjednik.

Za ulazak Hrvatske u Europsku uniju kazao je da je po njemu jedna od najvećih stvari koje je Hrvatska ostvarila u svom integracijskom interesnom hodu prema boljoj budućnosti  jer to je hrvatski interes. „Europska unija je sredstvo, institucionalni je cilj i sredstvo kroz koji mi postižemo korist za sebe. To je poslovni odnos. Nažalost, EU se pokazala kao nikakav administrator u Bosni i Hercegovini, to se pretvara u kolonijalnu upravu. Taj posao ne valja jer ga vode birokrati koji ne znaju i ne razumiju, koji naprosto troše naše vrijeme“, ocijenio je predsjednik Milanović dodavši da je to jako dugo razdoblje i da „nema niti jednog opravdanja da nakon dvadeset sedam godina da Bosna i Hercegovina nema jasnu definiciju“.

„Da, provocirat ću i tražiti da se Bosni i Hercegovini da status kandidata. Jer, ako to može imati Srbija, ako Srbija može pregovarati o članstvu u Europskoj uniji već godinama, i nemam ništa protiv toga, kako mogu prešutjeti i zanijekati Bosnu i Hercegovinu”, rekao je predsjednik Milanović zaključivši kako Bosna i Hercegovina, jednako kao i Europska unija, može opstati i napredovati samo ako budemo poštivali različitosti.

Odlikovani s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem

U prigodi 30. obljetnice osnutka Hrvatskog vijeća obrane Predsjednik Republike Hrvatske posmrtno je odlikovao Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu Ivu Lozančića te Redom bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Hrvatskog vijeća obrane te za sveukupne zasluge u njihovom ustroju zborna područja Mostar, Tomislavgrad, Vitez i Orašje.

Zoran Milanović i domaćin Dragan Čović

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti nazočnima su se obratili voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat, Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine general Vlado Džoić, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja te izaslanik Predsjednika Vlade RH Tomo Medved i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović.

Uoči svečane akademije u Hrvatskom domu „Herceg Stjepan Kosača“ u Mostaru, predsjednik Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću ispred Središnjeg spomenika Hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Uz predsjednika Milanovića bili su predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, pročelnik Kabineta Predsjednika Republike Bartol Šimunić, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Uz ovu veliku svečanost proslave 30. obljetnicu HVO , nastupila je i klapa HRM sa nekoliko domoljubnih pjesama te oduševila sve prisutne svojim izvedbama

http://https://web.facebook.com/100015350850451/videos/681579946427031

Klapa HRM oduševila sve prisutne u dvorani

M.M.

VEZANE VIJESTI

FOTO „Ovo nije naš rat!“ Uskliknuo je Alija Izetbegović davnog 6. listopada ’91…HVO je u to vrijeme već dobrano branio Mostar i Hercegovinu


Podijeli