Bandić je apsolutni gubitnik ovih izbora, nestvarno je koliko je osvojio preferencijalnih glasova

Jedan od najvećih gubitnika je i Ivan Vrdoljak - kandidat koji se "vratio u Osijek" osvojio je tek 646 preferencijalnih glasova...

Podijeli

Najveći gubitnik izbora 5. srpnja je šef SDP-a Davor Bernardić, kojeg će loš rezultat Restart koalicije vrlo vjerojatno “koštati pozicije predsjednika stranke”…

No, dok je Titoist Bernardić osvojio više od 13.300 preferencijalnih glasova i bez nekih problema ušao u Sabor a njegov SDP je veliki gubitnik ovih izbora, s istim brojem preferencijalnih glasova se ne može pohvaliti i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je doživio totalni debakl. Bandić je bio na prvom mjestu liste svoje stranke “Milan Bandić 365 stranka rada i solidarnosti”u II. izbornoj jedinici te je osvojio komičnih 1686 preferencijalnih glasova (s obrađenih više od 95 posto biračkih mjesta). Cijela lista osvojila je mizernih 2,2 posto te su bili tek na 9. mjestu. Što znači – ništa od Sabora.Bandić i  njegova stranka nestali su kao i Pernar i Živi Zid itd.

No, Bandić nije jedini koji je pognute glave završio ove izbore. Plenkovićev oponent na unutarstranačkim izborima HDZ-ovac Miro Kovač stavljen je na 14. mjesto HDZ-ove liste u VI. izbornoj jedinici, ali uspio je osvojiti tek 4 posto preferencijalnih glasova s liste, što brojkama iznosi nešto manje od 2000. U svakom slučaju, nedovoljno za Sabor.Drugim riječima, nema ga više u većim političkim igrama.

U Saboru neće biti ni Steve Culeja koji s 14. mjesta HDZ-ove liste u V. izbornoj jedinici neće više biti zastupnik – on je osvojio nešto više od 5 posto preferencijalnih glasova, 3669 ukupno.

Gubitnik je svakako i Željko Kerum čija je lista u X. izbornoj jedinici osvojila nešto više od 2 posto glasova, a on sam oko 2600 preferencijalnih glasova, također ni blizu dovoljno za prelazak izbornog praga.

Jedan od najvećih gubitnika je svakako i Ivan Vrdoljak – kandidat koji se kao fol “vratio u Osijek” osvojio je tek 646 preferencijalnih glasova na listi HNS-a koja je s 4,6 posto glasova ostala ispod izbornog praga.

Na kraju, iako tehnički nije gubitnik budući da ulazi u Sabor, valja spomenuti mizeran rezultat tajnika SDP-a Nikše Vukasa koji je s 3. mjesta SDP-ove liste u I. izbornoj jedinci osvojio tek 132 preferencijalna glasa. A gubitnik je svakako i Gordan Maras, jedan od dugo najglasnijih zastupnika u Sabor više neće, budući da sa 6. pozicije liste Restart koalicije nije skupio dovoljno preferencijalnih glasova da bi izborio novi mandata. tek njih 2800, ili nešto više od 7 posto.

G.S.


Podijeli