Balkanski kralj prostitucije dobio metak u glavu: u roblje je prodao više od 3.000 djevojaka, a 20 najljepših je zadržao

Naime, ozloglašeni Makedonac bio je šef mreže kriminalaca koja se bavila trgovinom bijelim robljem, a nekadašnji američki ambasador u Makedoniji Lawrence Butler prozvao ga je "najpoznatijim državljaninom Makedonije"...

Foto REUTERS
Podijeli

Dilaver Bojku, poznat i po nadimku Leku, ubijen je ispred svojeg kafića u Strugi, na plaži Avka blu, piše Blic. Bojku se bavio ilegalnom prostitucijom, a ubijen je u ponedjeljak metkom u glavu.

Naime, ozloglašeni Makedonac bio je šef mreže kriminalaca koja se bavila trgovinom bijelim robljem, a nekadašnji američki ambasador u Makedoniji Lawrence Butler prozvao ga je “najpoznatijim državljaninom Makedonije”.

FBI i Interpol istraživali su njegove “poslove” koje je vodio iz struškog sela Velešta. U tom su se selu do 2006. godine održavale “aukcije” djevojaka koje su otimane ili na prevaru regrutirane na Balkanu i državama bivšeg SSSR-a.

Bojku je navodno kontrolirao dva glavna ilegalna pravca za transport žena iz Moldavije, Rumunije i Ukrajine. Jedan koji je išao iz Bugarske, a drugi iz Albanije. Oba kanala su završavala u njegovom rodnom selu Velešta kod Struge, koje je glasilo kao mjesto s najvećim brojem prostitutki u Makedoniji.

Prema pisanju medija, tamo je tada u svakom trenutku imao od 200 do 250 žena koje su bile spremne za prodaju. Kako se pisalo, Leka je za sebe zadržavao dvadesetak najljepših koje je nudio klijentima u svom baru “Ekspreso”. Nakon nekoliko mjeseci rada kod njega on ih je prodavao na Kosovo gdje je ovaj biznis bio još profitabilniji.

Makedonska policija svojevremeno je procjenjivala da je Bojku posredovao u prodaji oko 3.000 žena, navodi RTS. Protiv njega je od 1979. do 2001. godine policija podnijela čak 17 kaznenih prijava zbog podvođenja.

Uhićen je nekoliko puta, ali je tek 2002. godine osuđen na zatvor. Iz zatvora je međutim uspio pobjeći zahvaljujući vezama u makedonskoj policiji. Pobjegao je bio u Crnu Goru, ali je već u prosincu 2003. godine osuđen na gotovo četiri godine zatvora zbog posredovanja u vršenju prostitucije.

Nakon odsluženja zatvorske kazne navodno se bavio legalnim poslovima u turizmu i ugostiteljstvu.

D.K


Podijeli