Austrijski kancelar Kurz upozorio na nepravdu: Nizozemska ima dvostruko veću količinu cjepiva od Hrvatske

”Ako se nastavi ovakav trend, doći će do velikih razlika”, upozorio je austrijski kancelar Sebastian Kurz... .

Podijeli

Austrijski kancelar Sebastian Kurz istaknuo je na konferenciji za medije da distribucija cjepiva u Europskoj uniji nije u skladu s potrebama europskih zemalja…

Nakon analize isporuke cjepiva i razgovora s drugim državama članicama Europske unije austrijski kancelar Sebastian Kurz ustvrdio je da, iako bi raspodjela cjepiva u EU-u trebala biti povezana s brojem stanovnika, u praksi to nije tako, javlja Kurier.

”Posljednjih tjedana mnogi su ostali začuđeni brzinom cijepljenja u Danskoj i malim količinama doza u Latviji. Ne dostavlja se u skladu s brojem populacije. Čini se da Malta ima tri puta više cjepiva od Bugarske, a Nizozemska dvostruko više od Hrvatske”, rekao je Kurz. Kaže da je Austrija zasad u sredini s dosad primljenih 1,2 milijuna doza, piše Dnevnik Nove TV.

”Ako se nastavi ovakav trend, doći će do velikih razlika”, upozorio je austrijski kancelar Sebastian Kurz .

Kurz je poručio da se mora istražiti tko je na čelu odbora u čijoj je nadležnosti nepravedna raspodjela doza. ”Očito postoji tajni bazar u ovom odboru”, smatra austrijski kancelar. Dodao je i da je vrlo loše to što će neke zemlje procijepiti svoje stanovnike već u svibnju, a neke tek u kolovozu.

Stigla reakcija iz EU-a

Na ove Kurzove navode reagirala je i Europska komisija, koja je pregovarala s farmaceutskim kompanijama o opskrbi europskih zemalja cjepivom. ”Ne postoje paralelni pregovori između pojedinih država EU-a i farmaceutskih kompanija”, poručili su.

Ipak, priznaju da se broj isporučenih doza cjepiva može razlikovati od prvotno planiranih, no objašnjavaju da je to uglavnom povezano s problemima isporuke pojedinih vrsta cjepiva, primjerice AstraZenece, piše Kurier.

D.K.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here