AUDIO-VIDEO Uz 10. obljetnicu pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj: Misno slavlje na Hipodromu

Papu je pozdravio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, istaknuvši između ostaloga: “Sveti Oče, dolazite nam da nas učvrstite u vjeri. I mi Vas s vjerom primamo. Hvala Vam na ovom pohodu, kojim ste uslišali naše ponavljane molbe i na taj način iskazali svoju pastirsku brigu prema Crkvi u Hrvatskoj…

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

BENEDIKT XVI. PREDVODI MISU U POVODU PRVOGA SUSRETA HRVATSKIH KATOLIČKIH OBITELJI NA ZAGREBAČKOM HIPODROMU 5. LIPNJA 2011.

Središnji događaj pohoda Benedikta XVI. Hrvatskoj u povodu proslave Prvog susreta hrvatskih katoličkih obitelji bilo je velebno misno slavlje na zagrebačkom Hipodromu koje je 5. lipnja 2011. godine okupilo oko 400.000 vjernika a u koncelebraciji su bila četvorica kardinala, sedamdesetak biskupa iz Hrvatske i inozemstva i više od tisuću svećenika…

Papu je pozdravio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, istaknuvši između ostaloga: “Sveti Oče, dolazite nam da nas učvrstite u vjeri. I mi Vas s vjerom primamo. Hvala Vam na ovom pohodu, kojim ste uslišali naše ponavljane molbe i na taj način iskazali svoju pastirsku brigu prema Crkvi u Hrvatskoj… Želeći odgovoriti na izazove koji danas stavljaju na kušnju vrednote obitelji i uzvišeno dostojanstvo života, ove smo godine, pod geslom ‘Zajedno u Kristu’, u središte pastoralnih nastojanja i briga stavili obitelj. Ovaj susret kruna je tih nastojanja i poticaj na novi zamah u zalaganju za obitelj kao najsvetiju ustanovu zdravoga društva.“

Benedikt XVI. u homiliji obitelji je pozvao da se odupru sekularističkom mentalitetu koji Boga života gura na rub te donosi rastuću razjedinjenost obitelji. Primijetivši kako je obitelj danas suočena s teškoćama i prijetnjama, pozvao je obitelji da se trajno obvežu učiti djecu moliti, da ih približe sakramentima i čitaju zajedno Sveto pismo, riječju da budu “poput male Dvorane posljednje večere, poput one Marijine i učenika, u kojoj se živi jedinstvo, zajedništvo, molitva”.

Pozdravivši na početku homilije sve obitelji okupljene na hipodromu, kao i sve druge koje su događaj pratile putem radija i televizije, Papa je rekao kako se obitelj, ta temeljna ljudska stvarnost, danas mora suočiti s teškoćama i prijetnjama, pa stoga ima i posebnu potrebu da se evangelizira i podrži, te kako su kršćanske obitelji temelj za odgoj u vjeri, za izgradnju Crkve kao zajedništva i za njezinu misionarsku nazočnost u najrazličitijim životnim situacijama.

Svakomu je dobro poznato, nastavio je Benedikt XVI. razmišljanja o obitelji u kojima je u dva navrata citirao svoga prethodnika na Petrovoj Stolici tada bl. Ivana Pavla II., kako je kršćanska obitelj posebni znak Kristove nazočnosti i ljubavi i kako je pozvana dati posebni i nenadomjestivi doprinos evangelizaciji. Kršćanska je obitelj uvijek bila primarni put prenošenja vjere te i danas posjeduje velike mogućnosti za evangelizaciju u mnogovrsnim okruženjima.

Papa je zato uputio snažan poziv obiteljima: “Trajno se obvežite učiti svoju djecu moliti, i molite s njima; približite ih sakramentima, osobito euharistiji… uvedite ih u život Crkve; u intimi doma nemojte se bojati čitati Sveto pismo, obasjavajući tako obiteljski život svjetlom vjere i hvaleći Boga kao Oca. Budite poput male Dvorane posljednje večere, poput one Marijine i učenika, u kojoj se živi jedinstvo, zajedništvo, molitva”.

Danas, Bogu hvala, mnoge kršćanske obitelji stječu sve više svijest o svojem misijskom pozivu te se ozbiljno zauzimaju u svjedočenju za Krista Gospodina. U današnjem je društvu više no ikad žurno potrebna nazočnost uzornih kršćanskih obitelji. Moramo, nažalost, ustanoviti, da se, posebno u Europi, širi sekularizacija koja Boga života gura na rub te donosi rastuću razjedinjenost obitelji. Apsolutizira se sloboda bez odgovornosti za istinu, i njeguje se, kao ideal, individualno dobro preko potrošnje materijalnih dobara te površnih iskustava, ne vodeći računa o kvaliteti odnosa s osobama i o najdubljim ljudskim vrijednostima; ljubav se svodi na sentimentalni osjećaj i zadovoljavanje nagonskih poriva, bez nastojanja da se stvore trajne veze međusobne pripadnosti i bez otvorenosti životu. Pozvani smo da se odupremo tom mentalitetu!

Papa je dodao da je uz riječ Crkve veoma važno i svjedočenje te zauzetost kršćanskih obitelji, vaše konkretno svjedočanstvo, posebno kao potvrda nepovredivosti ljudskoga života od začeća do njegova prirodnoga skončanja, što je jedinstvena i nezamjenjiva vrijednost obitelji utemeljene na braku i na potrebi zakonskih odredbi koje bi podupirale obitelji u zadaći rađanja i odgoja djece.

Drage obitelji, budite hrabre! Ne popuštajte tom sekulariziranom mentalitetu koji nudi suživot kao pripravu ili čak kao zamjenu za brak! Pokažite svojim životnim svjedočanstvom da je moguće ljubiti poput Krista, bezrezervno, da se nije potrebno bojati brige za drugu osobu! Drage obitelji, radujte se očinstvu i majčinstvu! Otvorenost životu znak je otvorenosti prema budućnosti, pouzdanja u budućnost, kao što poštivanje naravnoga zakona oslobađa osobu, a ne ubija ju! Dobro obitelji je dobro i Crkve… Molimo Gospodina da obitelji budu uvijek više male Crkve, a crkvene zajednice da budu više obitelj, rekao je Papa. Na kraju je pozvao hrvatske obitelji da žive u zajedništvu vjere i ljubavi te da se osjećaju pozvanima naviještati evanđelje cijelim svojim bićem.

AUDIO Homilija pape Benedikta XVI. u Zagrebu na Hipodromu

Na kraju misnog slavlja Svetom Ocu uime okupljenih vjernika zahvalio je predsjednik Vijeća HBK za obitelj krčki biskup Valter Župan, istaknuvši: “Ovo mnoštvo koje je pred Vama čvrsto prianja uz nauk o nepovredivosti života, o braku i obitelji kojega Vi neustrašivo naviještate. Mi smo zato danas i došli ovamo da Vam posvjedočimo kako je to bilo naše vjekovno opredjeljenje i da na njemu odlučujemo graditi i svoju budućnost… Ako se danas svima priznaje pravo na slobodno izražavanje svojih stavova, onda izjavljujemo da i mi, koji predstavljamo većinu hrvatskog naroda i građana Republike Hrvatske, imamo neotuđivo pravo da živimo, javno iznosimo i naviještamo vrijednosti po kojima nam je darovan život“.

Papa je zatim u nagovoru uz molitvu Kraljice neba, između ostaloga istaknuo: Danas sam ovdje da vas učvrstim u vjeri; i to je taj dar koji vam nosim: Petrovu vjeru, vjeru Crkve! Ali istodobno, vi darujete meni tu istu vjeru, obogaćenu svojim iskustvom, radostima i trpljenjima. Napose mi darujete svoju vjeru življenu u obitelji, da bih je očuvao u baštini sveopće Crkve.

Na kraju euharistijskog slavlja Benedikt XVI. blagoslovio je pedesetak kamena temeljaca koji su se nalazili ispred oltara, kao i veliku Zavjetnu spomen svijeću hrvatskih katoličkih obitelji koja će simbolično povezivati taj dan s budućim Nacionalnim danima hrvatskih katoličkih obitelji.

Misno slavlje uveličao je Združeni zbor 500 pjevača, članova 26 župnih zborova grada Zagreba. Zborom je ravnao maestro Miroslav Martinjak, uz pomoć Maruše Bartolić, koordinatorice zborova i pjevača, dok je orguljska pratnja povjerena Nevenu Kraljiću, orguljašu zagrebačke katedrale. Svirao je puhački orkestar Hrvatske vojske. Prije misnoga slavlja unatoč nevremenu održan je predprogram naslovljen “Obitelj – Zajedno u Kristu”.

L.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − petnaest =