SRPSKO LICE S TJERALICE (VIDEO) TRAŽE GA ZBOG UBOJSTVA RUSKIH NOVINARA ’91: On pjeva o ‘čiča Draži’ četničkim bajunetama i pozdravlja Dodika…

Ne brine ga istraga  za teški ratni zločin ubojstva ruskih novinara...

Podijeli

Ne brine ga istraga

(VIDEO) TRAŽE GA ZBOG UBOJSTVA RUSKIH NOVINARA ’91: On pjeva o ‘čiča Draži’ i pozdravlja Dodika…

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u veljači ove godine pokrenulo je istragu protiv dvojice bivših srpskih specijalaca zbog ubojstva ruskih novinara, Genadija Demjanovića Kurinoja i Viktora Vladimirovića Nogina 1. rujna 1991. kod Hrvatske Kostajnice.

Tada se neslužbeno doznalo da su osumnjičeni počinitelji ratnog zločina Ilija Čizmić i Zdravko Matijašević – Žabac, te da su nedostupni hrvatskim tijelima kaznenog progona.

teški ratni zločin ubojstva ruskih novinara Viktora Nogina i Genadija Kurinoja,

Ne brine ga istraga  za teški ratni zločin ubojstva ruskih novinara

Drugooptuženi Žabac, međutim, nije toliko daleko od RH. On danas živi na izlasku iz Bosanske Kostajnice prema Bosanskoj Dubici u selu Petrinja i po svemu sudeći nije niti malo uzrujan zbog optužnice. To se najbolje vidi iz video zapisa na kojem zabavlja društvo svirajući harmoniku i pjevajući jednu od najpoznatijih pjesama koje veličaju četništvo “Morem plovi jedna mala barka”.

Na samom kraju videa, Žabac kojeg hrvatsko pravosuđe progoni zbog sumnje u ubojstvo ruskih novinara – pozdravlja Milorada Dodika.

Podsjetimo;

tužiteljstvo navodi da su zločin počinili 1. rujna 1991. u okupiranom selu Panjani dok je Ilija Čizmić bio pomoćnik zapovjednika specijalne jedinice MUP-a tzv. SAO Krajine iz Komogovine, a Zdravko Matijašević – Žabac pripadnik te jedinice.

Novinari su molili da ne puca, “ne pucajte mi smo braća”

Žabac je tada prišao automobilu i pretražio osobe te od njih uzeo osobne isprave, iako je prema izgledu i oznakama na automobilu, civilnoj odjeći i njihovim ispravama bilo očito da se radi o stranim novinarima, a ne o hrvatskim vojnicima ili policajcima. Unatoč činjenici da mu se jedan od ranjenih novinara obratio riječima da ne puca, hicima iz pištolja neutvrđene marke i kalibra usmrtio je obojicu ranjenih novinara.

Njegov zapovjednik pritom nije poduzeo ništa da ga spriječi već je prikrivao i zataškavao teški ratni zločin zločin uzimanjem novinarske opreme, uništenjem automobila eksplozijom i kasnijim odvoženjem izgorjele olupine, zajedno s posmrtnim ostacima usmrćenih osoba, na lokaciju u selu Donji Kukuruzari. Ali su ostali tragovi na koje srpski zločinci nisu obraćali pozornost.

-“Ne pucajte, mi smo braća!” 9. travnja 1992. Petrinja – kako su Srbi pokušali ubojstva ruskih novinara pripisati Hrvatima?…

Ivica Orkan Pandža je već dugo godina istraživao ovaj teški ratni zločin koji su polinili srbi a koji su srpski zločinci željeli uvaliti hrvatskoj i hrvatskim braniteljima. Međutim je istina sasvim drugačija o čemu je Braniteljski portal jedno vriojeme jedini u hrvatskoj o tom izvještavao sve dok se nisu kockice istrage posložile i došlo se do pravih srpskih počinitelja koji su još na slobodi…

M.M.

VEZANE VIJESTI

NOVE SPOZNAJE O UBOJSTVU RUSKIH NOVINARA KOD HRVATSKE KOSTAJNICE ‘Srpske paravojne postrojbe ubile su Nogina i Kurinoja’

 


Podijeli