Apel nadbiskupa Puljića za zaštitu vjernika od djela koja se ‘nazivaju kulturom’

„Tužno je ovih dana čitati da su umirovljenog gospićko-senjskog biskupa Milu Bogovića u predstavi izrugali tako što su mu u sceni stavili svinjsku masku, pa prikazali kako kokainom pričešćuje glumce na pozornici. Strašna blasfemija, da čovjeku pamet stane...

"Bilo bi lijepo kad bi se u tom ‘odvjetničkom poslu’ zaštite vjerničkih prava i osjećaja uključile i druge vjerske zajednice i nevladine udruge koje se bore, kažu da se bore za čovjeka. Jer u ovom teškom poratnom vremenu osobito je potrebno stvarati pozitivnu klimu u društvu, širiti toleranciju, zajedništvo i mir“, dodao je.
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

 Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je javni apel odgovornima u društvu da zaštite vjernike od, kako je naglasio, blasfemije koju promiču neka djela koja se nazivaju kulturom, a povod za očitovanje mons. Puljića je predstava  ‘Šest likova traži autora’ redatelja Olivera Frljića u zagrebačkom kazalištu Kerempuh, objavljeno je u petak na internetskim stranicama Zadarske nadbiskupije.

„Tužno je ovih dana čitati da su umirovljenog gospićko-senjskog biskupa Milu Bogovića u predstavi izrugali tako što su mu u sceni stavili svinjsku masku, pa prikazali kako kokainom pričešćuje glumce na pozornici. Strašna blasfemija, da čovjeku pamet stane. A još je tužnije slušati pohvale i aplauze na račun takve blasfemije i povrede vjerničkih osjećaja”, rekao je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Puljić na misi na osmu obljetnicu smrti zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe, u četvrtak u zadarskoj katedrali sv. Stošije.

Nadbiskup Puljić javno je u propovijedi pozvao sve odgovorne za javni red neka ih “zaštite od tih uvredljivih uradaka, komentara te nekulturnih i blasfemičnih skazanja”.

“Bilo bi lijepo kad bi se u tom ‘odvjetničkom poslu’ zaštite vjerničkih prava i osjećaja uključile i druge vjerske zajednice i nevladine udruge koje se bore, kažu da se bore za čovjeka. Jer u ovom teškom poratnom vremenu osobito je potrebno stvarati pozitivnu klimu u društvu, širiti toleranciju, zajedništvo i mir“, dodao je.

Predsjednik HBK je napomenuo kako se “unatoč tim teškim i žalosnim trenucima, vjernici koji vole Crkvu ne osjećaju  ugroženima”.

 “Usprkos tome, mi se zbog toga ne osjećamo ugroženi. I ne kanimo se ‘povlačiti u sakristiju’ zbog navedenih uvreda i napada”, kazao je mons. Puljić, dodavši kako se Crkva ne želi povlačiti jer zna da je njeno “polje rada svijet”,  nadahnuta misionarskim duhom apostola Pavla.

Mons. Puljić također je ocijenio kako živimo u izazovno vrijeme, te kako je i njegov prethodnik mons. Prenđa proživljavao radikalni sekularizam,  a da ga Crkva “i danas doživljava, osobito u medijima, na radiju, televiziji, kinu i kazalištu, gdje se želi i najavljuje vrijeme ‘kada će religija iščeznuti’, a moral prestati biti društvenom potrebom i stvarnošću”.

  Rekao je kako se često podvaljuje da je Crkva protiv sekularnosti?!

“A mi se borimo za sekularnost, za sekularnost društva u kojem će sekularne institucije štititi svoje građane, vjeruju li ili ne vjeruju. Štititi sve: njihovo dostojanstvo, prava i sve što je povezano sa životom čovjeka“ naglasio je predsjednik HBK mons. Puljić.

Kazao je kako Ustav i zakon ima obvezu štititi sve svoje građane od vjerske, nacionalne i svake druge diskriminacije, nasilja i uvreda, a često su predstavnici Crkve i vjernici, njihovi vjernički osjećaji i dostojanstvo, izloženi strašnim uvredama, preziru i omalovažavanju. Nadbiskup Puljić poručio je kako su upravo  vjernici svojom žrtvom i molitvom dali neizmjerni doprinos stvaranju slobodnog i demokratskog društva.

Upozorio je da je ‘sekularistička netolerantnost’ osobito uperena protiv odgojnih stavova i principa crkvenog učiteljstva.H

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •