Ansambl „Lado” nastupio u crkvi Sv. Mihaela u Münchenu…

ANSAMBL „LADO” NASTUPIO U CRKVI SV. MIHAELA U MÜNCHENU
ANSAMBL „LADO” NASTUPIO U CRKVI SV. MIHAELA U MÜNCHENU
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Pod geslom „Hrvatska ima priliku pokazati što mi možemo učiniti za Europu” profesionalni folklorni ansambl „Lado”, putujući od grada do grada, predstavlja jedinstveno naslijeđe hrvatske kulturne baštine. U crkvi Sv. Mihaela u Münchenu, u kojoj se tradicionalno svake nedjelje na misnom slavlju okuplja veliki dio münchenskih Hrvata, „Lado” je 26. siječnja animirao misno slavlje i održao koncert svjetovne glazbe…

Republika Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine. To je prigoda da se Hrvatska predstavi Europi u pozitivnom svjetlu i pokaže nacionalnu kulturu, prirodna bogatstva i svoja znanstvena dostignuća. U tom političkom kontekstu predviđen je poseban kulturni program kojim će se pokazati vrijedni fundusi naših muzeja, nadarenost naših glazbenika i mnogo toga po čemu je Hrvatska posebna u Europi.

Na misnom slavlju bilo je više od dvije tisuće vjernika. Bila je to prilika da se od bogate pučke tradicije koja poznaje oko 4000 božićnih napjeva, koje pjeva hrvatski narod, vjernicima Münchena za vrijeme mise predstavi i pokoja pjesma više od onih uobičajenih 10-15 pjesama koje prepoznaje svaki Hrvat. Misno slavlje predvodio je župnik Hrvatske katoličke župe München fra Petar Klapež, a u koncelebraciji su bili i gvardijan Franjevačkog samostana sv. Gabrijela iz Münchena fra Edvard Sokol i dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj misiji München fra Marinko Vukman.

Župnik Klapež je na početku, nakon ulazne procesije u kojoj su sudjelovali i članovi „Lada”, uputio pozdrav tome ansamblu kao predstavljaču hrvatske nematerijalne baštine, „koji nas božićnim pjesmama vraća u netom proživljeno vrijeme božićne radosti“.

U propovijedi fra Petar je između ostalog istaknuo inicijativu pape Franje Apostolskim pismom u obliku motu proprija „Aperuit illis“ da se Treća nedjelja kroz godinu posveti spomenu, razmišljanju i širenju Božje riječi. Dokument je objavljen 30. rujna prošle godine, na liturgijski spomen svetoga Jeronima, na početku 1600. obljetnice preminuća tog učenog prevoditelja Biblije na latinski jezik, koji je govorio: „Nepoznavanje Pisama jest nepoznavanje Krista“. Kao vjernici, kazao je župnik, „ne možemo zamisliti nedjelju bez okupljanja oko Božje riječi. Da bi se poznavalo otajstvo vjere, potrebno je poznavanje Svetog pisma, a za razumijevanje Svetoga pisma potrebno je njegovo čitanje. Sve što znademo o Bogu je ono što znademo iz njegove Riječi i iz onoga što je Bog u povijesti spasenja učinio za nas“.

„Biblijsko se vjerovanje temelji na živoj Riječi, govori Papa u apostolskom pismu. Tri godine Krista, tu živu, utjelovljenu Riječ, pratimo kroz nedjeljne svetopisamske tekstove“, nastavio je župnik. „Biblija za nas nije obična knjiga, ona je više od knjige, ona je molitva oko koje se okupljamo, jer je Bog osnažio one koji su je pisali da bi nama bili svjedoci. Sveto pismo pokazuje put kojim valja ići kako bi se postiglo istinsko vjersko življenje. Valja nam živjeti ne samo 10 zapovijedi, koje su prioritet, nego život po Božjoj riječi koju nam danas i hrvatski umjetnici kroz ovaj svoj nastup uprisutnjuju hrvatskim božićnim pjesmama i prenose dalje“, rekao je župnik. „Biblijska je istina da smo svi izabrani za pronositelje Riječi i da kraljevstvo nebesko treba zaživjeti u svakom pojedincu, u svakom narodu, ne samo u židovskom. Osim toga, poziv na obraćenje nije upućen samo za ono vrijeme. Proroci su Isusa navijestili, kao što ga navješćuju i ove netom ispjevane pjesme”, istaknuo je župnik Klapež.

„Lado” je prigodno dao tiskati i jezgroviti popratni tekst programa na njemačkom i engleskom jeziku. Nakon mise „Lado” je održao svjetovni vokalno-instrumentalni program, izvevši: „Letovanić”, „Pređite prelje”, „Čim ja dojdem v Međimurje”, „Da bise zrušile te legradske”, „Snoćka sem ti draga”, „Ladarke”. Na kraju su i „Lado” i svi vjernici pod ravnanjem dirigenta Bojana Pogrmilovića zajedno otpjevali „Narodi nam se”.

Na kraju je župnik Klapež zahvalio Bogu i zazvao Božji blagoslov i zagovor Majke Božje na sve izvođače i sudionike. Zahvalio je generalnom konzulu Generalnog konzulata Republike Hrvatske iz Münchena Vladimiru Duvnjaku na suorganizaciji i isusovcima na korištenju crkvenog prostora, donosi IKA

L.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

pet + dvanaest =