ANEMIČAN U RATU, ANEMIČAN U MIRU…PLENKOVIĆEVE MLAKE REAKCIJE NA FAŠISTIČKE IZJAVE PREDSJEDNIKA EU PARLAMENTA

Iako smo se u zadnje vrijeme vladavine ove čudne koalicije predvođene HDZ-om naučili da po Hrvatskoj, narodno rečeno, urinira tko god hoće i kako god hoće, od sjevernih do istočnih susjeda,  ipak je jučerašnja ne samo zakašnjela, već i mlaka, nedorečena reakcija Premijera i Ministrice vanjskih poslova Hrvatske na fašističke izjave Predsjednika Parlamenta EU Tajanija...

Plenković -Tajani
Podijeli

Iako smo se u zadnje vrijeme vladavine ove čudne koalicije predvođene HDZ-om naučili da po Hrvatskoj, narodno rečeno, urinira tko god hoće i kako god hoće, od sjevernih do istočnih susjeda,  ipak je jučerašnja ne samo zakašnjela, već i mlaka, nedorečena reakcija Premijera i Ministrice vanjskih poslova Hrvatske na fašističke izjave Predsjednika Parlamenta EU Tajanija koji je kazao: ” živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”, samo potvrdila da naša Država niti ima Premijera niti vanjsku politiku.

-Plenković telefonskim pozivom umjesto prosvjednom notom- reagirao na Tajanijevu izjavu o ‘talijanskoj Istri i Dalmaciji’!…

Slušajući promptne reakcije slovenskog Premijera i Predsjednika na revizionističke i fašističke izjave Tajanija čovjek se upita pa što je ostalo od Hrvatske države, što se čekalo sa izjavama, zašto nije opozvan hrvatski veleposlanik u Rimu, gdje je reakcija Predsjednice Hrvatske. Izgledalo je kao da se čekala dozvola ili mišljenje Bruxella i njegove administracije kao nekada Beča ili Beograda, što je u neku ruku potvrdila i ministrica Pejčinović u svojoj izjavi.

Ne želim ga opravdavati, on se očito obraćao drugoj publici, ali to je apsolutno neprihvatljivo”, rekao je premijer Plenković, te dodao: “Mi ćemo sada prvo saslušati i razmisliti o sljedećem koraku.  Očekujem da se izjasni u priopćenju. Ne želim ništa dodatno tumačiti”.

VIDEO: Ruža Tomašić usred EU Parlamenta Predsjedniku EP-a Antoniu Tajaniju- Dalmacija i Istra su hrvatske regije koje su teško patile pod talijanskom okupacijom…

Još neodređenija u osudi Tajanija je bila ministrica vanjskih poslova  Pejčinović Burić koja na pitanje hoće li Hrvatska podnijeti neke korake, odgovara da je na Europskom parlamentu da se očituje, pa će tek onda  Hrvatska vidjeti što će i kako reagirati. Bilo bi politički korektno da objasni zbog čega bi Hrvatska trebala čekati reakciju nekog nadri parlamenta da bi jasno pokazala svoj stav prema ovoj nečuvenoj izjavi koja negira teritorijalnu cjelovitost Hrvatske, jedino ako joj to ne otvara put prema mjestu tajnice Vijeća Europe.

Predsjednica Grabar Kitarović reagirala je tek jučer kasno popodne. Možda bolje da i nije. Izjava da će upoznati institucije EU-a sa Tajanijevim govorom je samo pokazatelj da ne zna što treba učiniti jer valjda ne živimo u 15. stoljeću da treba slati golubove pismonoše.

VIDEO: PREDSJEDNIK EU PARLAMENTA ŠOKIRAO GOVOROM U ITALIJI: ‘Živjele talijanska Istra i Dalmacija’…

Tajani se jučer, nešto prije 18 sati, uoči početka sjednice Europskog parlamenta ispričao samo ako su njegove riječi krivo protumačene, iako doista nije jasno što se krivo može protumačiti u rečenici: “Živjela talijanska Istra i talijanska Dalmacija“, čime se nije ispričao za svoju  fašističku izjavu koju je dao jučer na komemoraciji u Basovizzu. Vjerojatno će to ipak biti dovoljno Plenkoviću da opravda Tijanija kojeg je nekoć zvao prijateljem, ali je to danas ublažio pa ga naziva samo kolegom. Možda će nakon ovog Tijanijevog objašnjenja ponovo postati prijatelji. Sve za uspješnu EU karijeru.

Hrvatska je stoljećima bila izložena napadima i cjepkanju svog teritorija i sa sjevera, istoka i zapada, te bi jedna ovakva izjava i to ne bilo koga, već Predsjednika parlamenta EU, trebala izazvati mnogo ozbiljnije reakcije hrvatskog državnog vodstva. Da je Hrvatski teritorij interesantan svima pokazuje i odnos EU-a prema arbitražnom postupku za Savudrijsku valu gdje su sve zemlje u okruženju podržale arbitražu i priznale njene zaključke, a Hrvatska ostala usamljena u tvrdnjama da je sama arbitraža kontaminirana što su potvrdile i snimke razgovora slovenskih dužnosnika. Srećom, Amerika se ogradila od arbitraže i rekla da je to bilateralno pitanje dviju zemalja i da neće stati ni na čiju stranu, što je ublažilo pritiske Njemačke i Velike Britanije da Hrvatska prizna arbitražu.

-VIDEO: POGLEDAJTE OVO -A Hrvatsku se optužuje za fašizaciju?…Zar nitko od hrvatskih političara nema snage i hrabrosti svima njima” skresati u brk” očitu istinu, kao što su biskupi SPC-u?…

Ni u budućnosti Hrvatska ne treba očekivati naklonost svojih susjeda i tzv. prijatelja u EU jer i na ovom primjeru je očito koliko je briga Europu za Hrvatsku, njene interese i teritorijalni integritet. Kao što narod kaže, a on ne griješi, tko se opeče puše i na hladno, ali vidljivo je da u Hrvatskoj nema tko puhati jer su sve oči uprte prema Bruxellu i osobnim karijerama vodećih političara u administraciji EU-a.

Jozo Ribičić-Brigadir u miru

 

 

 

 


Podijeli