Američki Kongres prešutno odobrio izraelsku prodaju zrakoplova F16 Hrvatskoj…Hoće li Amerikanci dozvoliti prodaju preinačenih F16?

Tek nakon što se postigne zadovoljavajuć dogovor, State Department šalje autorizaciju za prodaju. Pregovori o tome još traju...

fah
Podijeli

Američki Kongres prešutno je odobrio  izraelsku prodaju zrakoplova F 16 Hrvatskoj, potvrđeno je iz američkog State Departmenta…

Istekao je rok od 15 dana, u kojem su članovi Odbora za vanjsku politiku trebali iznijeti svoje zamjerke na predloženi transfer američkog oružja trećoj strani, no njih nije bilo.

Time je prešutno dobivena dozvola Kongresa da Izraelci mogu američke zrakoplove prodati Hrvatskoj i postupak se vratio u State Department. Ovo jest samo jedan važan korak, ali još proces nije gotov. Kongres, kako nalažu tamošnji zakoni, odobrio prodaju “originalnih” zrakoplova, u stanju u kakvom ih je SAD isporučio Izraelu, prije izraelskih preinaka, a vrijednost takvih mlažnjaka je 135 milijuna dolara.

.Hoće li Amerikanci dozvoliti prodaju preinačenih F16?

Nadogradnjom koju su Izraelci načinili i njezinom vrijednosti, koju stoga treba pribrojiti na “originalnih” 135 milijuna dolara da bi se dobila konačna vrijednost višenamjenskih zrakoplova za koje se Hrvatska odlučila, bavi se drugi postupak kroz izravne pregovore SAD-a i Izraela.Tek nakon što se postigne zadovoljavajući dogovor dvoju strana Izraela i Amerike, State Department šalje autorizaciju za prodaju. Pregovori o tome još traju.

MORH: RH zanimaju samo zrakoplovi kakvi su specificirani u ponudi

– Izraelu odobrenje izdaje SAD. To je dokument koji se tiče odnosa tih dviju država. Taj postupak je u tijeku. Kada SAD službeno izvijesti Izrael i Hrvatska dobije službenu informaciju o rezultatu postupka, pravovremeno ćemo obavijestiti javnost o slijedećim koracima. Hrvatsku jedino zanima da dobije onakve avione kakvi su specificirani u ponudi, stoji u odgovoru MORH-a.

– Izraelu odobrenje izdaje SAD. To je dokument koji se tiče odnosa tih dviju država. Taj postupak je u tijeku. Kada SAD službeno izvijesti Izrael i Hrvatska dobije službenu informaciju o rezultatu postupka, pravovremeno ćemo obavijestiti javnost o slijedećim koracima. Hrvatsku jedino zanima da dobije onakve avione kakvi su specificirani u ponudi, stoji u odgovoru MORH-a, javlja HRT-VIDEO

D.K.

 

Hrvatska je za sada samo promatrač u ovom procesu javlja HRT-VIDEO

T.H.


Podijeli

Comments are closed.