Alkar Mihovil Župa slavodobitnik 306. Sinjske Alke ostvario svoj dječački san! Pozivom slavodobitnika Župe, “Junače, dođi”, Milanović nasmijao sve u publici

Na samom početku dugotrajnim i zasluženim pljeskom svih u publici i svečanoj loži pozdravljeni su naši zlatni olimpijci, Matea Jelić, braća Sinković i Toni Kanaet...

Podijeli

Alkar Mihovil Župa slavodobitnik 306. sinjske Alke ostvario svoj dječački san!
Snage je ove godine na 306 Sinjskoj Alki odmjerilo 17 alkara kopljanika, među njima su nastupila čak četiri debitanta, a jedan od njih je i Mihovil Župa koji je postao i slavodobitnik 306. Sinjske alke.

Alku je osvojio sa sedam punata, jednim pogotkom u sridu, a u iduće dvije trke dva puta je pogodio u dva te je sa sedam punata postao slavodobitnik 306 Sinjske Alke. Svoju prvu i to debitantsku pobjedu Župa je posvetio svojoj cijeloj obitelji i svojim Košutama koje su malo pitomo selo u blizini Trilja.

Debitant alkar Mihovil Župa slavodobitnik je 306. Sinjske alke!

Slavodobitnika Alke Mihovila Župu Viteško alkarsko društvo nagradilo je slavodobitničkim plamencem hrvatske trobojnice, zlatnom plaketom alke i novčanim iznosom od 40 tisuća kuna. Predsjednik republike Hrvatske Zoran Milanović slavodobitnika je nagradio zlatnim prstenom s hrvatskim grbom te sabljom. Alkarskog momka Antu Bradarića iz Hrvaca VAD je nagradio zlatnom plaketom alke, a Predsjednik srebrnim prstenom s hrvatskim grbom i jataganom.

Mihovil Župa je rođen 1988. godine, živi s obitelji u Košutama i prvi je alkar iz obitelji Župa. Oženjen je, otac sina i kćerke. Od 2010. godine sudjeluje u pripremama kao vježbenik, a jaše na konju Tonka iz Alkarske ergele.

Došao je red da predsjednik RH podijeli svečarske poklone slavodobitniku i njegovom momku.

Protokolarno, uvijek predsjednik Hrvatske dijeli poklone Alkaru i alkarskom momku. Ove godine je to Zoran Milanović kojemu korijeni sežu iz okolice Sinja. Vidno sretan bio je u svečanoj loži zajedno sa svojom suprugom i cijelim državnim vrhom, osjećajući se, kako je rekao, i domaćinom , pozvao je slavodobitnika na neuobičajen način “junače, dođi” mahnuvši mu rukom da se približi svečanoj loži kako bi njemu njegovom momku podijelio  slavodobitničke poklone koji ostaju trajno kod slavodobitnika i njegovog alkarskog momka, te je tim pozivom nasmijao svoju suprugu i sve na alkarskom trkalištu.

Pogledajte kako je sve to izgledalo i kako je Milanović svojim neuobičajenim u tradiciji Alke pozivom slavodobitnika nasmijao svoju suprugu i cijelo gledalište.

Video-HRT

Na samom početku urnebesnim i dugotrajnim zasluženim pljeskom svih u publici i svečanoj loži, pozdravljeni su naši zlatni olimpijci, Matea Jelić, braća Sinković i Toni Kanaet.

Nakon završetka svih ceremonijalnih programa na alkarskom trkalištu, alkarska četa na čelu sa slavodobitnika, tradicionalno prolazi preko Sinjske “Pijece”, šetališta i trga usred grada Sinja a putem ih pozdravljaju svi koji se nalaze u špalirima dok alkari prolaze.

M.M.

 


Podijeli