Ako svake godine uhite „dva“ zločinca, kad će završiti Domovinski rat?Što je s optužnicom za ratne zločine u Vukovaru, koje je prije 25 godina tamošnje Općinsko državno odvjetništvo podiglo, a koja je kasnije prebačena na Županijski sud u Osijeku, gdje joj se gubi svaki trag?

Dakle, svi dokazi, pa čak i brojni svjedoci postoje, pa što se čeka?...

Podijeli

Krenulo je. Za zločine protiv ratnih zarobljenika na Ovčari (1991.) uhićena su dva stanovnika, bivših djelatnika Vupika iz Vukovara, koji su gotovo 30 godina mirno živjeli u Negoslavcima, nedaleko mjesta zločina. Riječ je o Vojinu Krstiću (72) i Draženku Đokiću (57). Oni sve to vrijeme nisu bježali, i uvijek su navodno bili na raspolaganju organima gonjenja…

Uhićen srbin ratni zločinas 75 osumnjičen za likvidacije na Ovčari…

Međutim, ako će se nastaviti tim „tempom“ da se svakih 30 godina uhite dva-tri krivca za zločine u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu u Vukovaru, ima li šanse da barem jedan vod ili četa tih zlikovaca ikada stane pred lice pravde?

screenshot

A u Vukovaru je 1991. ratne zločine počinila „brigada“ srpskih i inih zločinaca!

Dakle, kad je „krenulo“, onda se treba i mora postaviti pitanje: što je s optužnicom za ratne zločine u Vukovaru, koje je prije 25 godina tamošnje Općinsko državno odvjetništvo podiglo, a koja je kasnije prebačena na Županijski sud u Osijeku, gdje joj se gubi svaki trag?

Obrazložena je na više od 50 stranica!

Dosad za zločine u ovom gradu, gdje su pobijeni i ostali invalidi cijele obitelji, nije odgovarao nitko ni po tzv. zapovjednoj odgovornosti. Zašto?

S druge pak strane, spomenut ćemo i Škabrnju i Pakrac. Kada ćemo vidjeti „spektakularna“ uhićenja ratnih zločinaca s ovih područja, ili pak napokon saznati gdje je nestali dr. Ivan Šreter?

Iz Domovinskog rata postoji brojna dokumentacija, među ostalim i veliki broj fotografija i video i inog materijala, iz kojeg se veliku većinu zločinaca i te kako može prepoznati. Netko kao da čeka da i posljednji umre, pa da krenu istrage.

Nije li se slično dogodilo i za ratne zločine nakon II. svjetskog rata. Mnogi su primjerice znali za zločine u Maceljskoj šumi, na Križnim putovima ili pak u Jazovki, ali do današnjeg dana „nitko ništa ne zna“.

Prije bi bilo da se Titovi zločini nisu ni istraživali!

A sad su od partizansko-komunističkih zla, kad se eventualno otkopaju, vade samo ljudske kosti  iz kojih je jedino moguće vidjeti jesu li to bili starci, mladi, žene ili djeca.

Dakle, svi dokazi, pa čak i brojni svjedoci postoje, pa što se čeka?

Hrvati svako malo odlaze na brojna spomen područja, masovne i pojedinačne grobnice i pale svijeće za sve poginule. Sada se čak odlazi „moliti“ i na grobna mjesta agresora.

Nu, vrijeme je da se otkrije prava istina, da se prigodom svakog obilježavanja stradanja Hrvata jasno i glasno kaže- od čije su ruke stradali?

Još smo prije sedam-osam godina pokrenuli akciju čitanja imena poginulih. Nemate pojima kako je to teško išlo. Sada se uglavnom imena čitaju svugdje, osim u Vukovaru!?

Svake godine predlažemo, pa tako i ove, da se imena stradalih u ovom gradu pročitaju prigodom obilježavanja tužne i ponosne obljetnice, 18. studenoga. Jednom nam je jedna novinarka rekla- „pa koliko bi to trajalo?“

Neka traje „od jutra do sutra“, ali imena poginulih hrvatskih branitelja i civila u Vukovaru moraju se javno znati, mora ih se čuti, sve do Novog Sada!

Dakle, kako bilo da bilo, gdje su optužnice za stradale Hrvate u Vukovaru, Škabrnji, Pakracu, Osijeku, Vinkovcima, Županji, Aljmašu, Bogdanovcima,  Hrvatskoj Kostajnici, Sisku, Petrinji, Novoj Gradiškoj, Kninu, Novskoj, Okučanima, Saborskom, Ogulinu, Gospiću, Zadru, Šibeniku, Karlovcu, Voćinu, pa sve do Dubrovnika?

Hrvatskom generalu i Junaku Domovinskog rata Branimiru Glavašu se po tzv. zapovjednoj odgovornosti sudi već deset godina, a navodni srpski zločinci Krstić i Đokić tek su uhićeni i tek trebaju odgovarati.

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podijeli