AKCIJA SIPE: Zbog stravičnih ratnih zločina uhićeni pripadnici tzv. Armije RBiH

Radi se o nekadašnjim pripadnicima TO i tzv. Armije R BiH, osumnjičenim za ratni zločin nad najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti na području Ilijaša, 10.06.1992. godine...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Postupajući po naredbi Tužiteljstva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području općina Kakanj i Ilijaš uhitili šest osoba zbog ratnog zločina.

Radi se o nekadašnjim pripadnicima TO i tzv. Armije R BiH, osumnjičenim za ratni zločin nad najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti na području Ilijaša, 10.06.1992. godine.

Po nalogu Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, na području Ilijaša i Kaknja, locirali su, identificirali i lišili slobode osumnjičene:

1. Turudić Teufika, rođenog 1960. godine u Kaknju
2. Bešlija Mirsada, rošenog 1964. godine u Ilijašu
3. Bešlija Nusreta, rođenog 1962. godine u Ilijašu
4. Bešlija Mirzeta, rođenog 1968. godine u Sarajevu
5. Spahić Hamdiju, rođenog 1960. godine u Ilijašu
6. Sikira Senada, rođenog 1959. godine u Kaknju.

Ovi osumnjičeni su pod istragom, da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura TO i tzv. Armije R BiH iz Kaknja, Ilijaša i Breze, dana 10.06.1992. godine, sudjelovali u napadu na selo Čemerno, općina Ilijaš, nastanjeno stanovništvom srpske nacionalnosti.

Tijekom napada počinjen je ratni zločin u kojem je ubijeno oko 30 osoba srpske nacionalnosti, oba spola, među kojima je najmlađa djevojčica imala 16, a najstarija više od 80 godina, a među kojima je bilo i oko 10 žena, donosi dnevnik.ba.

Zločin u Čemernom, predstavlja jedan od najtežih zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Ilijaša i okoline.

Osumnjičeni se terete za kaznena djela:

Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. stav KZBiH;
Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZBiH
Organiziranje grupe ljudi i poticanje na učinjenje kaznenih djela ratnih zločina iz članka 176.KZBiH,
Protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja iz članka 177. KZBiH
Povrede zakona ili običaja rata iz članka 179. KZBiH.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene, te nakon toga donijeti odluku o prijedlozima za mjere pritvora, mjere zabrane i ostalim aktivnostima u skladu sa zakonom.

I.V.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •