AJA SOFIJA: Prva molitva nakon što je iz muzeja pretvorena u džamiju

Građevina je služila kao glavna bizantska katedrala sve do osmanske pobjede 1453. godine, a otad kao džamija do 1934. godine kada je utemeljitelj moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk njezin status izmijenio u muzej...

epa08551728 A Turkish nationalist flashes a grey wolf sign which is the symbol of Turkish Nationalists in front of the Hagia Sophia as Turkish people continue to celebrate Turkey's decision that the 1,500 year old UNESCO World Heritage site Hagia Sophia can be converted into a mosque, in Istanbul, Turkey, 17 July 2020. Turkey's highest administration court on 10 July 2020 ruled that the museum that was once a mosque built in a Cathedral can be turned into a mosque again by annulling its status as museum. Hagia Sophia will open on 24 July 2020 as a mosque and Turkish President Recep Tayyip Erdogan will attend first Friday pray. EPA/SEDAT SUNA
Podijeli

Muslimanski vjernici okupit će se u petak prvi puta na molitvi u Aji Sofiji nakon što je Turska taj muzej nakon 86 godina proglasila džamijom…

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegovi islamsko-konzervativni saveznici sudjelovat će na prvoj molitvi u istanbulskoj znamenitoj građevini izgrađenoj u 6. stoljeću.

Erdogan je u nedjelju posjetio Aju Sofiju, provevši tamo oko sat vremena i slušajući o pripremama za njezino otvaranje u petak.

Turski je predsjednik najavio da će se građevina otvoriti kao džamija u kratkom roku, nakon što je sud 10. srpnja poništio odluku iz 1934. godine kojom je pretvorena u muzej.

Erdogan je rekao u subotu da očekuje da će između 1000 i 1500 vjernika pohoditi molitve u petak te je obećao da će se provoditi mjere fizičkog distanciranja.

Bivši muzej, koji je stoljećima stajao nad vizurom Istanbula, dugo je bio simbol sekularizma u modernoj turskoj republici.

Građevina je služila kao glavna bizantska katedrala sve do osmanske pobjede 1453. godine, a otad kao džamija do 1934. godine kada je utemeljitelj moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk njezin status izmijenio u muzej.

Aja Sofija jedna je od najpopularnijih turskih atrakcija a prošle ju je godine posjetilo oko 3,7 milijuna turista.

SAD, EU, Rusija, UNESCO i više crkvenih lidera izrazili su zabrinutost zbog promjene statusa Aje Sofije. Turska pak inzistira da je to njezino “povijesno i suvereno pravo”.

Erdogan je rekao da će ostati otvorena za turiste, a ulaz će odsad biti besplatan.

Uoči prve molitve, pod je prekriven tepihom koji je izabrao Erdogan, a mozaici koji predstavljaju kršćanske simbole bit će prekriveni zastorima za vrijeme molitve.

Većina cesta se zatvara, a javni prijevoz je ograničen. Gradonačelnik Istanbula Ali Yerlikaya zamolio je ljude da donesu četiri stvari: “maske, molitvene podloške, strpljenje i razumijevanje”.

Na raspolaganju će biti 736 pripadnika zdravstvenog osoblja, 101 ambulantno vozilo i helikopter.H

L.K.


Podijeli