Podijeli

Afera s pogodovanjem u stečajevima: osumnjičeni za štetu od 45 milijuna kuna

U USKOK-u su ispitani uhićena sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda  Vesna Malenica i stečajni upravitelj Pero Hrkać te Miroslav Mitak, Josip Debić i Tatjana Kušec, dok se osumnjičeni Milan Lučić kojeg se tereti za pomaganje u zloporabama, prema riječima njegova branitelja, nalazi u Austriji.

Osumnjičeni su da su zlorabili svoje funkcije, kako bi pogodovali strankama u stečajnim postupcima u slučajevima – Komercijalne banke, Glumina banke i Gredelja. Tako su navodno od 2008. do 2017. sebi priskrbili više od 27 milijuna kuna, dok se ukupna šteta penje na 45 milijuna kuna.

Prema uobičajenoj praksi, očekuje se odluka o pokretanju istrage i eventualno traženja određivanja istražnog zatvora. Osumnjičenici, odluči li Uskok da se tijekom istrage iz nekog od niza razloga ne bi trebali braniti sa slobode, pred suca istrage na zagrebački Županijsku sud trebali biti dovedeni do četvrtka u 15 sati kada istječu policijski rokovi za zadržavanje. USKOK još nije objavio zbog čega sumnjiči petero uhićenih osumnjičenika i još jednog koji je privođenje izbjegao jer se nalazi izvan Hrvatske.

Odvjetnik uhićene sutkinje Vesne Malenice, Veljko Miljević, rekao je da je njegova branjenica na ispitivanju u Uskoku odgovorila na sva pitanja te otkrio da ona nije prvoosumnjičena u istrazi navodnih nezakonitosti u stečajnim postupcima. Dodao je da je Malenica, unatoč umoru i opsegu inkriminacija dala prilično opsežan odgovor na sva pitanja te da se sumnje tiču njezinog nepostupanja u određenim situacijama kroz dugo vremensko razdoblje od više od 10 ili 12 godina.

Akcija uhićenja je prema neslužbenim podacima bila planirana za danas ujutro, no zbog curenja podataka realizirana je kasno jučer. Mediji su saznali da se nešto sprema nakon što je procurila informacija da je Državno sudbeno vijeće (DSV) u utorak na zahtjev USKOK-a ukinulo imunitet jednoj trgovačkoj sutkinji.

Predsjednik DSV-a Željko Šarić izjavio je jučer da o sjednici koja nije bila javna ne može govoriti, ali je potvrdio da je održana sjednica tijela zaduženog, među ostalim, i za ukidanje imuniteta sucima.


Podijeli