Podijeli

Preslušavanjem audio zapisa nastalih u istrazi tijekom tajnog prisluškivanja telefonskih razgovora optuženika, među kojima se moglo čuti kako zagrebački gradonačelnik urla na svoje suradnike, dogovora zapošljavanja u gradskoj upravi i koeficijente zaposlenika te se izmišljaju radna mjesta, u ponedjeljak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje Milanu Bandiću i njegovim suradnicima te poslovnim partnerima gradskih tvrtki za navodne nezakonitosti u aferi Agram.

Tijekom višesatnog preslušavanja snimika telefonskih razgovora moglo se čuti kako nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum dogovarao radno mjesto posebnog savjetnika za ljudske resurse. Nakon što mu osoba s kojom razgovara pojašnjava kako to radno mjesto ne postoji, Bulum odgovara kako će to radno mjesto ”izmisliti”.

– Napravit ćemo odjel za analitiku i još neka dva mala odjela. Smislit ćemo nešto, odgovorio je Bulum s kojim je Bandić, kako se moglo čuti, dogovarao i raspored sjedenja na tim izmišljenim radnim mjestima te kolike će koeficijente imati buduće zaposlenice.

– Tko je ova Majerovićka?, jedno je od pitanja o budućoj zaposlenici na koje Bulum odgovara nepoznatoj osobi kako je riječ o – jako bitnoj, šefovoj pa je smjestite kako treba.

Među stotinjak audio zapisa o kadrovskim rješenjima preslušana je i snimka razgovora Buluma i Bandića tijekom kojeg zagrebački gradonačelnik urla i psuje jer jednoj zaposlenici, koja dolazi iz Bandićeve šire obitelji, nakon premještaja nije povećana plaća niti poboljšani radni uvjeti.
Tonski zapis urlanja

– Jel ti znaš gdje je ona? Sad će doći k meni s rješenjem i istim bodom kao kada je kuhala kavu. Vido, radite posao preko k…, moglo se čuti iz tonskog zapisa u kojem Bandić urla na Buluma.

– Jel ti znaš tko je ta mala? To je dijete iz moje familije. Ona je dijete mog rođaka koji je bio u Tigrovima i jedva je živu glavu izvukao. Budi malo čovjek! Imate li vi srca? Osjećate li vi ovu zemlju? Imaš li imalo poštovanja prema gradonačelniku? Što je ona dobila? K…od ovce! I to zahvaljujući vama koje boli k…! Kamen bi proplakao Vido!

Kada mu Bulum kaže da je napravio sve što je mogao prema pravilniku, Bandić mu odgovara: Ne j…po tavanu! Da imaš srca, ispričao bi se maloj! Vi i dragi Bog biste trebali čuvati Bandića, a vi ga želite uništiti. Malu Mikicu ste zeznuli za bodove i za 10 minuta da ste s rješenjem kod mene.

Na raspravi se moglo čuti kako se Bulum kasnije u tajno smimljenom razgovoru žali Bandićevoj zamjenici Jeleni Pavičić Vukičević na gradonačelnikovo vikanje.

– Nije njemu lako, od njega se puno očekuje svaki dan, čulo se u razgovoru Buluma i gradonačelnikove zamjenice.

Kritika nije bio pošteđen ni pročelnik ureda zagrebačkog gradonačenika Miro Laco kojem, sudeći prema telefonskom razgovoru, Bandić zamjera kadrovske odluke oko zapošljavanja u službenoj garaži.

– Kako čovjek s VSS-om preuzima garažu? Laco, jel ti želiš biti pročelnik? Informiraj me što si napravio i radi svoj posao, poručio je Bandić svojem podređenom koji, kako se čuje iz razgovora, pokušava odgovoriti gradonačelniku.

Na raspravi tijekom koje su preslušavani audio zapisi nije bio prisutan nitko od optuženih.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki, za navodne nezakonitosti ‘teške’ 20-ak milijuna kuna, Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu. Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice u aferi Agram koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim ni za jednu točku pročitane Uskokove optužnice.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Lacote glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne,javlja HRT.

D.K.


Podijeli

10 KOMENTARI

    • Igor Primozic kakve veze ima sto je podrijetlom iz Hercegovine? Olos se nakotio? Budalo. Vi iz Rijeke prave rvatine. Kako mozes tako pricati? On je jedno ogromno lopovsko govno, to stoji, ali spominjati zato jer je Hercegovac je sramota. Vas uljanik je sigurno bio pun Hercegovaca zato ste propali jel? A joj da, nema ni jednog. Trebalo vas je ugasiti davno a ne trositi silne novce na nesto sto je propalo davnih dana. U vecinskom vlasnistvu zaposlenika, a niste sposobni izabrati si ljude koji ce vas spasiti a ne pokrasti ko zadnje budale. Propadate zbog vlastite nesposobnosti. I opet vam vlada na kraju svega kriva. Ne ova ili ona, ma bilo koja. I daaa, nema Hercegovaca. Glupane.

    • Možda on jeste Hercegovac ali je osim toga i zmaj od Kamenitih vrata, osim njega postoje i drugi zmajevi, Zmaj od Hrvatske F. Tuđman, zmaj od sinjeg mora A. Gotovina, zmaj od Lapada N. Obuljen itd. Zna se tko može biti zmaj, vitez ili nositelj nekih drugih visokih počasti. To ne mogu biti Hrvati nego pripadnici onih “odabranih”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × tri =