Adventska duhovna obnova za svećenike Srijemske biskupije

SVEĆENICI SRIJEMSKE BISKUPIJIE, SUDIONICI DUHOVNA OBNOVE U PETROVARADINU...

SVEĆENICI SRIJEMSKE BISKUPIJIE, SUDIONICI DUHOVNA OBNOVE U PETROVARADINU
Podijeli

U ponedjeljak, 30. studenoga Ured za duhovnu formaciju svećenika Srijemske biskupije, na čelu s preč. Berislavom Petrovićem, organizirao je adventsku duhovnu obnovu za svećenike Srijemske biskupije i redovnike koji djeluju na području Srijemske biskupije.

Duhovnu obnovu je predvodio vlč. Tibor Szöllősi, župnik župe Sveta Rozalija, djevica iz Temerina (Subotička biskupija). Ovo je već treći puta kako je vlč. Tibor Szöllősi prisutan među svećenicima Srijemske biskupije, te kako predvodi duhovnu obnovu. Tema adventske duhovne obnove bila je “Blažena Djevica Marija kao uzor molitve”.
Duhovna obnova je započela okupljanjem i doručkom nakon čega je uslijedila molitva trećeg časa. Nakon molitvenog djela, okupljenim svećenicima se, u ime organizatora, obratio preč. Berislav Petrović, pozdravljajući voditelja duhovne obnove i sve svećenike koji su se i ovaj puta rado odazvali na zajednički duhovni susret.

Voditelj duhovne obnove, vlč. Tibor Szöllősi je pozdravio sve okupljene, te podsjetio na prethodne susrete i teme susreta.

Trud i rad kod svećenika može dovesti do aktivizma i često će nas dovesti do toga da ne posvetimo dovoljno vremena molitvi. Slavimo misu, čitamo nešto teološko, molimo s vjernicima u crkvi, molimo časoslov, tj. činimo što je za nas obavezno, ali tu ponekad nema ono što bismo trebali nazvati intiman odnos s Bogom. Tu sada govorimo o osobnoj molitvi, a uzor u tome su nam upravo sveti ljudi. Svi duhovnici će istaknuti kako je to veoma važno za nas svećenike, rekao je vlč. Szöllősi.

Dolazi vrijeme došašća – priprave za Božić. To je mogućnost i Božji poziv da više vremena posvetim molitvi da bi sama molitva bila kvalitetnija.

Mi, kao svećenici smo koncentrirani na sebe – imamo svoje misli, probleme,… često želimo postići nešto kod Boga, da Bog učini ono što bih ja htio, a to nas dovodi do situacije da stavljamo sebe u središte. A postoje i druge mogućnosti. Bog nas često poziva na darivanje, da darujemo vrijeme i da darujemo sebe. Upravo u misi vidimo kako se to događa, jer nam se sam Isus daruje. Zato bi i naše molitve mogle biti trenuci darivanja Bogu, poručio je okupljenim svećenicima vlč. Tibor Szöllősi.

Nakon voditeljevog izlaganja, okupljeni svećenici su iznijeli svoja razmišljanja i iskustva o molitvi, te teškoćama vezanima uz konkretan pastoralni život u kojem se nalaze.

Na kraju adventske duhovne obnove, svećenici su se uputili u crkvu Svetog Jurja, mučenika gdje su prvo u osobnoj molitvi – u šutnji – razmatrali sve što je izrečeno na izlaganju, a zatim su zajedničkom molitvom zaključili adventsku duhovnu obnovu, donosi IKA.

L.K.


Podijeli