Papa Franjo o klimatskim promjenama-poziva odgovorne pojedinih zemalja da hitno poduzmu odlučne mjere kako bi se budućim naraštajima dalo razloge nade…

Čovječanstvo se danas suočava s jednim bitnim izazovom“, poručio je Papa Franjo u poruci sudionicima međunarodne konferencije, koja se ovih dana odvija pod pokroviteljstvom UN-a u Madridu, te primjećuje kako su riječi još daleko od konkretnih pothvata...

PAPA FRANJO/FOTO: VATICAN MEDIA
PAPA FRANJO/FOTO: VATICAN MEDIA
Podijeli

Čovječanstvo se danas suočava s jednim bitnim izazovom“, poručio je Papa Franjo u poruci sudionicima međunarodne konferencije, koja se ovih dana odvija pod pokroviteljstvom UN-a u Madridu, te primjećuje kako su riječi još daleko od konkretnih pothvata…

Papa u poruci poziva odgovorne pojedinih zemalja da hitno poduzmu odlučne mjere kako bi se budućim naraštajima dalo razloge nade.

„Brojna istraživanja dokazuju da je još moguće spriječiti zagrijavanje zemaljske kugle i atmosfere“, ističe Papa i upozorava kako je za to potrebna “jasna, dalekovidna i jaka politička volja”.

-Samit UN-a o klimi u Madridu: UN: Gotovo sigurno najtoplije desetljeće otkad postoje mjerenja i rekordno topli oceani…

Papa se žali što međunarodna zajednica kasni u donošenju smjernica za sprječavanje zagađivanja i ističe kako ne smijemo propustiti ovu priliku za očuvanje zajedničkog ljudskog doma. Papa Franjo, koji je u međuvremenu posvetio i posebnu encikliku tom problemu, zabrinut je zbog nepoštivanja sporazuma postignutog 2015. u Parizu.

Istina je da svijest i međunarodna solidarnost u borbi za suzbijanje klimatskih promjena i bijede raste u sredinama brojnih vlada kao i mjesnih zajednica, na privatnom i javnom području i među pojedincima.

U toj perspektivi se nameće pitanje postoji li uopće politička volja, odvažnost, poštenje i odgovornost za pronalaženje financijskih i tehnoloških izvora oko ublaživanja negativnih učinaka i posljedica klimatskih promjena kao ni za pružanje pomoći narodima siromašnih ranjivih i najugroženijih zemalja.

Potrebna je, kaže Papa, politička volja, koja će biti u stanju usmjeriti financijske i ekonomske investicije prema područjima koja će istinski poštivati životne uvjete dostojne čovjeka na zdravom planetu danas i sutra. Papa poziva predstavnike država i vlada da aktivno razmišljaju o izazovu s kojim se suočava cijelo čovječanstvo.

VATICAN MEDIA

L.K.


Podijeli