8. prosinca Bezgrešno Začeće Marijino – kako je začeta ona koja je rodila očekivanog Mesiju?

Blažena Djevica Marija jedina je među nama ostala netaknuta. Mariju je Bog od toga grijeha sačuvao već u krilu njezine majke Ane jer je nju unaprijed odabrao da bude majka Isusu Kristu. Radi se o otajstvu naše vjere, a teologija smatra da Marija nije učinila ni osobnih grijeha...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Ona koja je trebala roditi očekivanog Mesiju trebala je u svemu biti posebna jer je jedina u povijesti začela bez muškog sjemena, po Bogu Duhu Svetome.

A kako je začeta ona koja je začela po Duhu Svetome govori današnja svetkovina, blagdan Bezgrešnog Začeća Marijinog.

Za ovaj marijanski blagdan koji se slavi 8. prosinca mogli bismo reći da je lijep i nepoznat. Ni mnogi “bolji” kršćani ne znaju sadržaj blagdana, ne znaju reći što se tu zapravo slavi. A oni koji “sve znaju” obično ga “tumače” po svom (ne)znanju.

I jedne i druge zbunjuje prije svega ime blagdana, sastavljeno od dviju riječi: “bezgrešno” i “začeće”:

  • Začeće novog čovjeka je čudesni događaj, crkveno bismo rekli trenutak ljudske suradnje s Bogom u stvaranju novog bića, veličanstveni trenutak.
  • Bezgrešnost i grijeh su, jasno, krajnje suprotnosti, dvije inkompatibilne stvarnosti.

S tim malim uvodom i predznanjem možemo ukratko reći, što znače izrazi i ime blagdana “Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije”. Znači crkveni nauk da na Mariju nije prešao, istočni (od glagola “isteći”), praroditeljski grijeh prvih ljudi. Bog ju je od “istočnog grijeha” sačuvao već u krilu njezine majke Ane i to zato što je nju (Mariju) tako unaprijed odabrao da bude majka Isusu Kristu. Isus Krist, se zbog svog božanskog dostojanstva i čovječje čistoće, začeo i rodio u krilu čiste djevice – Marije.

Zbog toga je i litrugija zove „dikom ljudskog roda“, jer jedna i jedina među ljudima koja bila dostojna nositi utjelovljenog Boga u majčinskoj utrobi.

Ovaj blagdan se često zamjenjuje s događajem kada je Marija začela Isusa, a radi se o dvije različite pojave.

Današnji blagdan nas uči da taj praroditeljski, istočni grijeh na Mariju nije prešao. Usred općeg nereda jedno je Božje stvorenje, koje je trebalo biti blaženo mjesto gdje će se sam Bog utjeloviti, boraviti i rasti 9 mjeseci, ostalo savršeno. Blažena Djevica Marija jedina je među nama ostala netaknuta. Mariju je Bog od toga grijeha sačuvao već u krilu njezine majke Ane jer je nju unaprijed odabrao da bude majka Isusu Kristu. Radi se o otajstvu naše vjere, a teologija smatra da Marija nije učinila ni osobnih grijeha.

Razmatranje o bezgrješnom začeću njegove majke, Marije, te njezine čistoće, nevinosti i ljepote duše vrijedna tema razmišljanja ovih dana Došašća kada iščekujemo proslavu rođenja Onoga kojeg je svijet sa žudnjom iščekivao.

L.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •