(FOTO-VIDEO) Obilježena 25. obljetnica pogibije Damira Tomljanovića Gavrana…

U spomen na Tomljanovića Gavrana služena je i sveta misa u župnoj crkvi Majke Božje Snježne koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan...

Foto: MORH / J. Kopi
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Komemoracijom na grobu stožernog brigadira Damira Tomljanovića – Gavrana u nedjelju, 17. veljače 2019. u Krivom Putu obilježena je 25. obljetnica njegove pogibije…

 

Heroj domovinskog rata – Damir Tomljanović Gavran (18. travnja 1968.Senj -17. veljače1994.Tulove grede, Velebit, Hrvatska )

Priča o heroju domovinskog rata Damir Tomljanović Gavran Bio je zapovjednik postrojbe Tigrova za vrijeme Domovinskog rata. Dragovoljno je u kolovozu 1990. pristupio postrojbi specijalne policije za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje pored Zagreba. Ratovao je na svim ratištima Domovinskog rata, bio je prekaljeni ratnik i zapovjednik. Sa suborcima je mjesecima dijelio dobro i zlo na vrlo zahtjevnoj bojišnici na Velebitu u odbijanju neprijateljskih napada, često u nemogućim vremenskim uvjetima. Prilikom nadzora svojih položaja Damir Tomljanović – Gavran poginuo je 17. veljače 1994. na obroncima Velebita, od neprijateljskog snajpera i zadobivene rane u glavu.

Nositelj je brojnih odlikovanja:

Spomenica domovinske zahvalnosti, Red hrvatskog trolista, Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Red kneza Domagoja, spomenicom Prvi hrvatski redarstvenik. Dana 17. travnja 1994. u vojarni Šepurine kod Zadra osnovano je Obučno središte gardijskog desantnog pješaštva Pukovnik Damir Tomljanović Gavran. Na obljetnicu njegove smrti u njegovu čast, na prijedlog Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata 2007. godine u Zagrebu ulica Bundek preimenovana je u Ulicu Damira Tomljanovića Gavrana. Dana 18. travnja 1999. u čast Damira Tomljanovića – Gavrana blagoslovljena je kapelica Blaženog Alojzija Stepinca (ispod kote 856) na Velebitu.

Kapelica se nalazi na potezu Majstorske ceste od Malog Alana do Tulovih greda gdje se nalaze mnogobrojna (51) spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Prigodom Dana hrvatskih mučenika 2010. godine, organiziranim šestodnevnim hodočašćem krenulo se iz Krivog Puta prema Senju, na Karlobag, Starigrad-Paklenica, Modrič, pa prijelaz preko Velebita i mjesta pogibije Damira Tomljenovića – Gavrana na Sveti Rok i do Crkve Hrvatskih mučenika na Udbini. Cijela dionica bila je duga oko 200 km. Damir je pokopan na groblju u Krivom Putu pokraj Senja.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast legendarnom junaku Domovinskog rata, uz članove Tomljanovićeve obitelji, odali su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH i njezin savjetnik za branitelje Ante Deur, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general Mate Pađen, predstavnici braniteljskih udruga, lokalnih vlasti i drugi.

Tom prigodom, okupljenima se obratio predsjednik Udruge veterana Tigrova Ilija Vučemilović Šimunović rekavši kako je Tomljanović – Gavran bio poseban čovjek koji se nikada ne smije zaboraviti.

“Punih 25 godina sastajemo se ovdje kako bismo mu se zahvalili za sve što je učinio za nas, našu djecu i našu domovinu. Hvala što to niste zaboravili”, rekao je Vučemilović.

Program oblilježavanja 25. obljetnice Tomljanovićeve pogibije nastavljen je kulturno-umjetničkim programom u školsko-sportskoj dvorani u Senju.

Damira Tomljanovića Gavrana prisjetio se potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević riječima: “Danas se s posebnim pijetetom i tugom prisjećamo junaka Domovinskog rata Damira Tomljanovića – Gavrana, pripadnika legendarnih Tigrova koji je život dao za Domovinu na obroncima Velebita.

Damir Tomljanović Gavran zauvijek će ostati zapisan u hrvatskoj povijesti.
Uspomene na njegovo junaštvo nikada ne blijede, u njegovu čast Dočasnička škola Hrvatskog vojnog učilišta nosi ime Damir Tomljanović – Gavran, a njegove vrijednosti utkane su u današnjoj Hrvatskoj vojsci”.

U sklopu obilježavanja obljetnice u petak, 15. veljače u dvorani Doma HV-a “Zvonimir” pretpremijerno je prikazan i dokumentarni film o ovom legendarnom pripadniku 1. gardijske brigade “Tigrovi” u kojem su o liku i djelu Tomljanovića – Gavrana govorili njegovi brojni suborci i članovi njegove obitelji.

Damir Tomljanović – Gavran u obranu domovine uključio se 1990. godine, pristupivši Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje te potom 1. gardijskoj brigadi Tigrovi, s kojom prolazi brojna bojišta od istočne i zapadne Slavonije, Banovine i Korduna do krajnjeg juga Hrvatske. Od 1993. kao zapovjednik 2. bojne gardijske brigade Tigrovi zapovijeda Sektorom Zadar te postrojbama koje su držale položaje na Velebitu. Poginuo je tijekom obilaska jednog od velebitskih položaja 17. veljače 1994. Njegovo ime danas nose ulice u najvećim hrvatskim gradovima, trgovi, vojne škole, sportski tereni, memorijali, hodočašća, a posebna uspomena na njega čuva se u njegovu rodnom mjestu Krivom Putu.

Njegovo ime danas nose ulice u najvećim hrvatskim gradovima, trgovi, vojne škole, sportski tereni, memorijali, hodočašća, a posebna uspomena na njega čuva se u njegovu rodnom mjestu Krivom Putu.
U spomen na Tomljanovića Gavrana služena je i sveta misa u župnoj crkvi Majke Božje Snježne koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.izvorovdje

M.M.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

1 KOMENTAR

 1. Poštovani Hrvatski narode evo 17. ovoga mjeseca,točno prije 22. godine dogodila se velika tragedija za Hrvatsku vojsku.Poginuo je na Velebitu, legendarni zapovjednik Tigrova DAMIR TOMLJANOVIĆ GAVRAN.
  Njemu u čast,njegovoj obitelji, kao i svim poginulima u Domovinskom ratu poklanjam ovu pjesmu.
  NEK SE NE ZABORAVI.

  PISMA HRVATSKOM VITEZU

  MILA SESTRO HRVATICE VILO
  SJEĆAŠ LI SE NIJE DAVNO BILO

  ZIMSKOG DANA BILO JE U ZORU
  KAD SI POŠLA NA VELEBIT GORU

  PUT TE VODI PO SIVOM KAMENJU
  TOM STOLJETNOM HRVATSKOM ZNAMENJU

  PRAVAC VODI PUT TULOVIH GREDA
  A TEBI SE NEŠTO IĆI NEDA

  SRCE TUČE, A NI ZRAKA NEMA
  PREDOSJEĆAŠ DA SE NEŠTO SPREMA

  ZA UZBUNU UVIJEK IMAŠ DARA
  TAJ OSJEĆAJ NIKAD TE NE VARA

  OKO SRCA TUGA STEŽE JAČE
  SEDAMNAESTI BILO JE VELJAČE

  TOGA DANA REKLA SAM GAVRANU
  DA NE IDE UZ TULOVU STRANU

  REKLA SAM MU I SAD MI JE ŽAO
  ŠTO ME NIJE TADA POSLUŠAO

  REKLO BI SE DA GA NEŠTO VUČE
  POĆ NA GREDE DI JE BIJA JUČE

  REKAO JE DA NE MOŽE STATI
  VEĆ SVOJIMA MORA POHITATI

  KAD JE TEŠKO I KAD NEBI ZNALI
  SVI BI NJEGA REDOM DOZIVALI

  SUBORCIM BI ISPUNIO ŽELJU
  SA POKLIKOM STIŽEM PRIJATELJU

  NEBI PROŠLO NI MALO VRIMENA
  SA NJIMA BI BIJA UZ RAMENA

  DOTRČA BI ON DO SVAKOG ROVA
  UVJEK BIJA DO SVOJIH TIGROVA

  BIT UZ SVOJE VIDLJIVI SU ZNACI
  KO ŠTO RADE HRVATSKI JUNACI

  I TAKO JE TOGA TUŽNOG DANA
  SUDBINA MU BILA ZAPISANA

  ČETNIČKE GA GRANATE NE PLAŠE
  DA OBIĐE POLOŽAJE NAŠE

  UHODA GA PRATIO U STOPU
  PA JE PUŠKU PRIMAKAO OKU

  I OPALI ON KLETOG NABOJA
  ŠTA UČINI MILA MAJKO MOJA

  TAJ DOGAĐAJ STRAŠAN NAM JE BIO
  SNAJPERSKI GA METAK POGODIO

  USRED GLAVE HRVATSKOG JUNAKA
  NEMA ONOG KOJI NIJE PLAKA

  IZVLAČE GA UZ SVU TEŠKU MUKU
  A ČETNICI SVE PO NJIMA TUKU

  U SUSRET SU ZRAKOMLATU POŠLI
  DO LUKOVOG ŠUGARJA SU DOŠLI

  TEŠKU RANU IZDRŽAT NE MOŽE
  TI GA SEBI PRIMI DRAGI BOŽE

  SLAVAN JUNAK ODUVIK JE BIJA
  TU JE SVOJE OČI ZAKLOPIJA

  KO UČINI TO STRAŠNO UBOJSTVO
  NE IMAO NI TREĆE POTOMSTVO

  DUŠMANIM JE ISPUNIO ŽELJE
  NE ZNALO SE NJEMU ZA TEMELJE

  VELEBIT JE TOGA TUŽNOG DANA
  BIO SVJEDOK STRAŠNOG DOGAĐANJA

  CVILILA JE LIKA, PLAKALE SU OČI
  VIJALI SU VUCI U SVOJOJ SAMOĆI

  SVE DO MORA ČULI SU SE KRICI
  TUGA NASTA U NJEGOVOJ LICI

  TVOJA SMRT JE ZA NAS RANA LJUTA
  SINE LIKE IZ KRIVOGA PUTA

  LETIO SI NA KRILIMA PTICE
  BRIGADIRE HRVATSKE VOJNICE

  CRN GAVRANE TVOJA KRILA PUKLA
  I U VJEČNOST ONA TE ODVUKLA

  MAJKO MARE PONOSNA NAM BILA
  SVOGA DADU KADA SI RODILA

  TEŠKE RANE KOJE JOŠ KRVARE
  TVOJE SRCE NEĆE DA ZAVARE

  SUZE NEMA JER JE IZLIVENA
  BOLI NEMA JER JE OTUPLJENA

  HRABRA BUDI KAO TVOJA DICA
  KO ŠTO RADI MAJKA HRVATICA

  KAD POGLEDAŠ U NEBO VISOKO
  NEKA TVOJE NE ZASUZI OKO

  VIDITI ĆEŠ POD OBLAKE DUGU
  CRNU PTICU ŠTA LETI U KRUGU

  I ČUTI ĆEŠ GRAKTAJ SA VISINA
  TO JE POZDRAV TVOGA DRAGOG SINA

  ŽIV SAM MAJKO I RADOST ME HVATA
  DOK JE SVIJETA I DOK JE HRVATA

  NISI MRTAV NEGO ŽIVIŠ BRATE
  OVA PJESMA NEK NAS SJEĆA NA TE

  I NA TVOJE VITEŠKO JUNAŠTVO
  KAKO JE SE BRANILO HRVATSTVO

  BRIGADIRE NEK TI BUDE LAKA
  OVA ZEMLJA OD TVOJIH PREDAKA

  MIRNO SPAVAJ TI HRVATSKI SINE
  U NJEDRIMA SVOJE DOMOVINE.

  Ugljane: 2012 god.
  Autor: Jozo Fumić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − 12 =