30.OBLJETNICA AKCIJE “JAGUAR” Zapovjednik 159.brigade Šarić: “Zahvalan sam svima koji su sudjelovali u ovoj akciji”

“Danas smo svi ponosni. Trideset godina je puno, ali su sjećanja i dalje svježa...

Podijeli

Akcija Jaguar počela je 17.svibnja 92, a poslije pet dana borbi 22. svibnja 1992. postrojbe 159. brigade Hrvatske vojske zauzele su brdo Križ, dominantan položaj u zaleđu Bibinja i Sukošana s kojeg su srpski pobunjenici ugrožavali šire područje Zadra. U pažljivo pripremljenoj i koordiniranoj akciji pod zapovjedništvom bojnika Ivana Vitanovićasudjelovale su izviđačka grupa 2. bojne iz Sukošana i 1. satnija iz Dračevca, obje iz 159. Brigade, podsjetio je zapovjednik 159.brigade Frane Šarić:

“Mislim da smo ovom akcijom omogućili koliko toliko bolji život građanima Zadra, ali i otoka te priobalja. Dobili smo i borbenu inicijativu kako ćemo dalje. Mislim da smo utrli put sljedećoj akciji, a to je bila akcija Maslenica 1993.godine. Ponosan sam što sam bio zapovjednik te brigade i zahvalan svima koji su sudjelovali u akciji.”

Danas je i Dan bibinjskih branitelja, a načelnik Općine Bibinje Šime Sekula odao je počast svim braniteljima koji su sudjelovali u akciji Jaguar:

“Danas smo svi ponosni. Trideset godina je puno, ali su sjećanja i dalje svježa. Hvala svim hrvatskim braniteljima, a posebno bibinjskim,koji su sudjelovali u operaciji Jaguar i oslobodili brdo Križ s kojega su pobunjeni Srbi napadali Zadar, Bibinje, Sukošan te su mogli napadati cijelu županiju.”

G.S.

VEZANE VIJESTI

Bijeg srpskog agresora je bio toliko brz da ni radne karte nisu uspjeli ponijeti! Nakon operacije hrvatskih snaga kodnog imena “Jaguar” 1992. godine brdo Križ je osvojeno.


Podijeli