3. svibnja 1998. umro Gojko Šušak – ratni ministar obrane Hrvatske…Bio je desna ruka i prvi čovjek od povjerenja predsjednika Tuđmana.

Negacijom Šuškove uloge svjesno se krivotvorila povijest i relativizirao Domovinski rat...

Gojko Šušak
Podijeli

3. svibnja 1998., umro je Gojko Šušak, ratni ministar obrane Republike Hrvatske, koji je dao nemjerljiv doprinos obrani Hrvatske i ustroju Hrvatske vojske.Bio je desna ruka i prvi čovjek od povjerenja predsjednika Tuđmana…
Gojko Šušak postao je ministar obrane 18. rujna 1991., samo dva mjeseca prije pada Vukovara, u okolnostima u kojima je Srbija već okupirala gotovo jednu trećinu hrvatskog teritorija.
Šušak je preuzeo ministarstvo koje je bilo odgovorno za obranu i oslobađanje Hrvatske u trenutku kad je Hrvatska vojska bila u procesu ustrojavanja. Bilo je to samo tjedan dana prije nego što je 25. rujna 1991., na zahtjev tadašnjeg ministra vanjskih poslova SFRJ Budimira Lončara i britanske diplomacije, Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju UN-a 713 o zabrani uvoza oružja i vojne opreme u zemlje tadašnje Jugoslavije.U iznimno teškim političkim, vojnim, financijskim okolnostima ministar Šušak ustrojio je Hrvatsku vojsku, oslobodio sva okupirana područja Republike Hrvatske omogućujući povratak stotina tisuća hrvatskih prognanika te osigurao sve preduvjete za ulazak Hrvatske u NATO.Tuđman i Perry o Gojku Šušku

“U ličnosti Gojka Šuška očitovalo se nepokolebljivo jedinstvo hrvatskog nacionalnog bića. Bio je čovjek iznimnih ljudskih kvaliteta i upravljačkih sposobnosti. U svim okolnostima, pogotovo teškim i pogibeljnim, djelovao je snagom duha i značaja te svjedočio činom vjerodostojnog djela. Nepokolebljiv i neustrašiv, smion, ali razborit i promišljen vitez hrvatski“, tim se riječima predsjednik Tuđman oprostio od svog prijatelja i najbližeg suradnika Gojka Šuška.

”Ovo je doista za mene vrlo tužna prigoda.

Došao sam ovdje ne samo kao predstavnik SAD-a, već i kao prijatelj Gojka Šuška. I moja supruga i ja izražavamo najdublju sućut i sućut naših sunarodnjaka Vama, Đurđa, i Vašoj djeci, Gojkovoj majci, bratu i sestri. Naše su misli i molitve danas s Vama.

Smrt Gojka Šuška nije samo velik gubitak za njegovu obitelj i prijatelje, već je to velik gubitak i za Hrvatsku. Ono što je Shakespeare rekao u jednoj svojoj drami o jednom velikom Rimljaninu kažem danas za jednog velikog Hrvata: otišao je čovjek kakva više nećemo vidjeti“, izjavio je William Perry, američki ministar obrane u mandatu Billa Clintona.

Skupina političara okupljena oko bivšeg predsjednika Mesića pokušavala je diskreditirati predsjednika Tuđmana i kroz ministra obrane Gojka Šuška, napadajući ga i etiketirajući, uz pomoć medija.

Velik dio ljevičarskih medija svojevremeno se priklonio toj hajki, a bilo je čak i onih koji su tražili da mu se oduzme ulica u Zagrebu.

Negacijom Šuškove uloge svjesno se krivotvorila povijest i relativizirao Domovinski rat.

Odličja
vrpca odlikovanje dan odlikovanja
Ribbon of a Grand Order of King Dmitar Zvonimir.png Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom 5. svibnja 1998.[74]
Ribbon of a Grand Order of King Petar Krešimir IV.png Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom 28. svibnja 1995.[75]
Ribbon of an Order of Duke Domagoj.png Red kneza Domagoja s ogrlicom 28. svibnja 1995.[76]
Ribbon of an Order of Nikola Šubić Zrinski.png Red Nikole Šubića Zrinskog 28. svibnja 1995.[74]
Ribbon of an Order of Ante Starčević.png Red Ante Starčevića 28. svibnja 1995.[77]
Red Stjepana Radića 28. svibnja 1995.[74]
Ribbon of an Order of the Croatian Trefoil.png Red hrvatskog trolista 28. svibnja 1995.[78]
Ribbon of a Commemorative Medal of the Homeland's Gratitude.png Spomenica domovinske zahvalnosti 28. svibnja 1995.[79]

 

Uredio / M.M. / Braniteljski portal


Podijeli

Comments are closed.