28. listopada 1950. osnovana Torcida – zašto je Vlahušić (HNS) htio izbrisati grbove brigada koje su oslobodile Dubrovnik?

Pobjednička vojska jaka!
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Torcida je osnovana 28. listopada 1950., dan uoči utakmice u Splitu sa Crvenom Zvezdom, koju je Hajduk  morao dobiti da bi prvi put postano prvak države u novoj, komunističkoj, Jugoslaviji. Hajduk je dobio utakmicu uz pomoć do tada neviđenog navijanja u Spltu tijekom cijele utakmice i postao prvak bez poraza.

Osnivanje Torcide inicirao je Vjenceslav Žuvela, student tehničkog fakulteta u Zagrebu. Žuvela je bio sudionik Drugog svjetskog rata, poznat po prijeratnom otporu talijanskom agresoru koji je imao pretenzije prema hrvatskoj obali i cijeloj Dalmaciji. Već tijekom rata, kao srednjoškolac, kažnjavan je zbog razbijanja Musolinijeve slike u školi. Komunističke vlasti su osnivanje Torcide proglasili kao neprijateljski čin, koji predstavlja opasnost za sistem koji je zatirao nacionalnu svijest Hrvata unutar nove jugoslavenske države. Žuvela je prepoznat kao organizator i zatvorski kažnjen. Osim njega, represija je provedena nad još desetcima pripadnika novostvorene Torcide, nad nekima od glavnih igrača Hajduka, te pojedinim prohrvatski orijentiranim članovima uprave kluba.

Tako je Torcida praktički poslije samog osnivanja nasilno “ugašena” represijom, ali je 1981. ponovno splitski momci podižu iz “mrtvih” pojavljivanjem transparenta Torcida – Naša vira, vaš spas na sjeveru Poljuda.

Vrlo zanimljiv Vremeplov djelovanja Torcide sa najvažnijim događanjima njene povijesti  od postanka do današnjeg dana možete vidjeti pri dnu službene stranice Torcida: www.torcida.hr

Zašto su Andri Vlahušiću (HNS) smetali grbovi brigada koje su oslobodile Dubrovnik?

U pamćenju Hrvata ostao je osobito događaj iz prošle godine kada je Torcida iz Dubrovnika oslikala, velikim odricanjem i radom, ulaz u grad sa grbovima proslavljenih brigada naše vojske koje su branile i oslobodile Dubrovnik iz okruženja JNA i četnika: 1., 2., 3., i 4. gardijska brigada, 163. brigada, HOS i Specijalna policija; uz veličanstveni dodatak stiha iz Thompsonove pjesme – Pobjednička vojska jaka!

adašnji gradonačelnik Dubrovnika, Andro Vlahušić (HNS), svim silama se “oborio” na Torcidu iz Dubrovnika, od kojih su mnogi sinovi branitelja, te uporno namjeravao izbirsati ove znakove hrvatskog sjećanja i ponosa sa ulaza u Dubrovnik (Mokošicu). Čak je podnio kaznenu prijavu protiv sadašnjeg gradonačelnika Mate Frankovića koji se otvoreno suprotstavio Vlahušićevim namjerama.

Zašto je to Vlahušić činio, s kojim motivima i koja je bila njegova namjera, procijenite sami. Uglavnom, htio je izbrisati ove prekrasne grbove kojima se ponosi hrvatski narod, a koji su uljepšali ulaz u grad. Ali evo što je Vlahušić javno rekao kao navodni razlog:

Grafiti koji se nalaze na ulazu u Novo Mokošicu su nelegalno napravljeni. Točno znamo tko je što napravio jer tu postoje kamere. Policija točno zna i vidi. No, mi nismo uspjeli dobiti potporu policije da se to ukloni. To je ruglo i nije lijepo. Ne govorimo o sadržaju nego o samom estetskom dojmu. I to treba biti uklonjeno. Ali, kako nismo dobili potporu policije naše radnike ne želimo izlagati problemima. Podnio sam kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu i policiji protiv Mata Frankovića koji je na svom Facebook profilu pozivao na nasilje, neposluh, ali i na kršenje odluka Grada Dubrovnika. Državno odvjetništvo je dalo nalog policiji da se ti navodi istraži. (Andro Vlahušić, dubrovnikpress.hr)

Cinizmu političara nema kraja, ali ulaz u Dubrovnik je ostao “obranjen” jer je Torcida odlučila stati u obranu murala i pozvala na miran i nenasilan prosvjed protiv uklanjanja znakova brigada HV-a:

Danas Vlahušić više nije gradonačelnik Dubrovnika, a murali naših brigada, dike i ponosa hrvatskog naroda, stoje na ulazu u Dubrovnik i dalje!

T.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •