28 GODINA ŠUTNJE O MASAKRU SJEKIRAMA: Četnici su Mati raskolili lice, Đuri odrezali nos i prste, Ivanu iščupali srce

Što je najgore i najbolnije, nikada nitko od raznih braniteljskih udruga na tom mjestu nije položio vijenac i zapalio svijeću...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Ivo Vranić, branitelj iz Petrinje, upozorava na zaboravljenost jednog okrutnog zločina koji je 16. 08. 1991. počinjen na području Banovine. Točnije, u zaseoku Bjelovac kod Peckog na Banovini… “Tamo se u navedeno vrijeme dogodio masakr nad trojicom pripadnika pričuvnog sastava MUP-a RH i jednim civilom…

Toga dana su Stjepana Horvat, Đuro Horvat, Mato Horvat i lvan Bugarin kao i uvijek otišli nahraniti stoku u zaseok Bjelovac. Na osamljenom dijelu puta, bez ikakvog razloga, naoružani puškama i sjekirama napadnuti su od strane domaćih četnika iz Gornje Bačuge. U njih je ispaljeno više hitaca, no to četnicima nije bilo dovoljno…”, ispričao nam je Ivo Vranić koji nam je u nastavku opisao sav užas ovog nezapamćenog, nekažnjenog zločina:

Masakr sjekirama

“Nastavili su ih udarati sjekirama po glavi i tijelu. Naime, lvan Bugarin, Mato i Đuro Horvat su bili pričuvni policajci u Petrinji, a Stjepan Horvat civil. On je ubijen u podrumu kroz vrata, a sa njim je bila i kći koja je čudom preživjela. Mato i Đuro Horvat kao i lvan Bugarin ubijeni su i masakrirani kod kuće Milana Horvata… Mati Horvatu je odsječeno pola lica sjekirom, Đuri Horvatu nos i prsti jedne ruke a lvanu Bugarinu odsječena je ruka. To bandi nije bilo dosta, već su lvanu Bugarinu iz tijela izvadili srce”, doznali smo od petrinjskog branitelja.

Nema odgovornih

Vranić kaže kako za ovaj i mnoge druge zločine na Banovini nitko nije odgovarao:

Što je najgore i najbolnije, nikada nitko od raznih braniteljskih udruga na tom mjestu nije položio vijenac i zapalio svijeću. Po prvi put u ovih 28 godina, učinit će to “lnicijativa branitelja grada Petrinje”. Za taj masakr postoje svjedoci iz Gornje Bačuge, ali šute… Po nekim saznanjima, jedan od sudionika radi u jednoj gradskoj firmi u Petrinji,  a ovo nakaradno pravosuđe 2009. godine pokreće kazneni progon, a 2010. godine u Sisku odustaju od daljnjeg progona”, doznajemo od Vranića.

Autor:S.V.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − devet =