27. svibnja 1992. godine bio je jedan od najtragičnijih za “Gavrane” – 4. bojnu 1. gardijske brigade “Tigrova”…

Kao pripadnik Imotske 115. brigade, teško sam ranjen i zatrpan mrtvim tijelima poginulih branitelja. Zahvaljujući bojniku Peji Karačiću iz "Tigrova" i mom suborcu Tončiju Ćapinu, koji su me izvlačili spašen mi je život...

na brdu Lisnik,
Podijeli

27. svibnja 1992. godine bio je jedan od najtragičnijih za “Gavrane” – 4. bojnu 1. gardijske brigade “Tigrova”. Tog dana na dubrovačkom ratištu, na brdu Lisnik, život je na oltar Domovine položilo sedmero pripadnika “Gavrana” te jedan pripadnik 115. brigade HV…

Izvor – Monografija 1. gardijska brigada Hrvatske vojske “Tigrovi”

Neprijateljski napad na Lisnik i okolna brda Oštri gradac i Križevo brdo započeo je u ranim jutarnjim satima. Prilikom intenzivnih napada na Lisnik ranjen je zapovjednik satnije Drago Prša po kojeg odlazi Smajo Čelik, bolničar saniteta „Gavrana“. Dolaskom na mjesto na kojem se nalazio Prša, Čelik je i sam ranjen, ali ne posustaje. Daje si morfij i sam se pod jakom neprijateljskom vatrom izvlači s Lisnika. Ranjenog zapovjednika izvlače Vinko Paulić i Željko Frigan. Netom što su izvukli Pršu, vezom Milan Rupčić javlja da je teško ranjen te da od četvorice gardista u rovu jedini ostao živ. Pod jakom topničkom vatrom suborci su ga izvukli i spasili mu život.

Sanitet 4. bojne „Tigrova“ imao je pune ruke posla. Ranjenike su prebacivali u bolnicu dok se do poginulih nikako nije moglo jer agresor nije prestajao napadati. Tijela poginulih izvučena su tek 29. svibnja iako su i tada na Lisnik padale granate. Život su toga izgubili „Tigrovi“ Muhamed Ahmetović, Janez Cizl, Slobodan Gavrić, Ivica Gršić, Nenad Klaić, Ljudevit Ljubičić, Zoran Petrović te pripadnik 115. imotske brigade Hrvatske vojske Milan Mustapić.

Jedan od dragovoljaca iz 115. brigade, koji su vodili “Tigrove” na Lisnik, Borislav Znaor prisjetio se za Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat tog dana:

“Kao pripadnik Imotske 115. brigade, teško sam ranjen i zatrpan mrtvim tijelima poginulih branitelja. Zahvaljujući bojniku Peji Karačiću iz “Tigrova” i mom suborcu Tončiju Ćapinu, koji su me izvlačili spašen mi je život. Ne mogu zaboraviti taj krvavi dan 27. svibnja 1992. godine. Teško je to nositi u sebi, puno puta, dođe mi ta slika, mrtva tijela suboraca, pod kojima sam bio zatrpan.”

Izvor – Monografija 1. gardijska brigada Hrvatske vojske “Tigrovi”

Autor teksta – Borna Marinić

 Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat 

Prilažemo jedan komentar uz tekst

Ljudevit Ljubičić Ljutko, moj prijatelj iz razreda, tog je dana izgubio svoj mladi život na Lisniku. Bio je mlađi nego moj sin danas. Prijatelju, neka ti je vječna slava i hvala!
Renata Mršić Obrovac

Ljudevit Ljubičić Ljutko, moj prijatelj iz razreda, tog je dana izgubio svoj mladi život na Lisniku. Bio je mlađi nego moj sin danas. Prijatelju, neka ti je vječna slava i hvala!


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here