26. kolovoza 1995. Zagreb-Knin-Split…Vlak Slobode prolazi kroz oslobođenu Hrvatsku!

Podijeli

Na današnji dan, 26. kolovoza 1995., iz Zagreba prema Splitu preko oslobođenog Knina krenuo je Vlak slobode. U vlaku se nalazio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i velik broj hrvatskih dužnosnika, kao i Hrvati prognanici koji su bili etničkim čišćenjem protjerani iz okupiranih područja…

Bio je to vlak veselja i radosti cijeloga hrvatskog naroda, niti dvadesetak dana nakon završene oslobodilačke vojne akcije Oluja.

Ponovno je uspostavljena željeznička veza između Zagreba i Splita, a na simboličan način ujedinjena cijela Hrvatska. Pod srpskom okupacijom ostao je još samo Vukovar i istočna Slavonija.

Vlak je krenuo u 8,07 sati iz Zagreba, preko Knina do Splita.

Prolazak vlaka izazvao je slavljeničko oduševljenje na putu od Zagreba, preko Karlovca te Gospića i Knina sve do Splita.

Hrvati su tada suznih očiju i puni pobjedničke radosti dočekivali vlak s hrvatskim predsjednikom duž cijele pruge od Zagreba do Splita.

Na svim postajama Tuđman je podsjećao na slavne dane Domovinskog rata i veličanstvenu vojnu akciju Oluju, zagovarajući što brži povratak prognanika u svoje domove.

Osobito je svečan bio doček u Kninu na čijoj se tvrđavi od oslobođenja, 5. Kolovoza 1995., vijorio veliki specijalno za tu veličanstvanu prigodu sašiven veliki hrvatski barjak crven-bijeli-plavi.

“Vlak slobode” Split-Knin-Split u spomen na “Vlak slobode” kojim je prije 25 godina označen kraj “Oluje”

Ove je godine obilježena 22. godišnjica vlaka slobode koji je stigao iz suprotnog smjera Split-Knin…

Gradonačelnici i načelnici svih gradova i općina između Splita i Knina u vlak su ulazili na njegovu današnjem putovanju od Splita do Knina.

Posebnom vožnjom obilježena je 22. godišnjica “Vlaka Slobode“, koji je 1995.godine prvi stigao od Zagreba do Splita poslije Vojno redarstvene operacije “Oluja“, kada je oslobođena Republika Hrvatska te je uspostavljen ustavno-pravni poredak i povezan sjever s jugom.

Grad Split i HŽ Putnički prijevoz organizirali su tako polazak nagibnog vlaka identičnog naziva na relaciji Split-Knin-Split, u kojem su putnici bili gradonačelnici te načelnici gradova i općina koja su se našle na tom potezu, ali i šire, kao i gradski te županijski dužnosnici, saborski zastupnici, predstavnici braniteljskih udruga, nacionalnih i vjerskih manjina, ukupno njih čak 134.

Franjo Tuđman poslije Oluje, prolazi vlakom kroz oslobođene krajeve, te u Splitu drži veličanstven govor…

M.M.

 

 

 


Podijeli