25. obljetnica vojno redarstvenih operacija “Oslobađanje juga Hrvatske”…Mladi Konavljani bakljadom obilježili 25. obljetnicu oslobođenja općine

Mladi ne prepuštaju zaboravu svoje heroje iz Domovinskog rata... Zapaljene su baklje u prvi mrak u obliku broja dvadeset pet koje su gorjele oko sat vremena...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Dubrovčani slave 25. obljetnicu vojno redarstvenih operacija “Oslobađanje juga Hrvatske” od srbočetničkog i crnogorskog agresora potpomognutog s agresorskom jna….

U Dubrovniku u subotu počinje dvodnevno obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvenih operacija “Oslobađanje juga Hrvatske”od crnogorsko-srbočetničkog agresora, kojima je deblokiran Dubrovnik i oslobođen okupirani hrvatski teritorij, a središnja svečanost bit će u nedjelju u luci Gruž.

Mladi ne prepuštaju zaboravu svoje heroje iz Domovinskog rata

Povodom Dana Općine i 25 godina od oslobođenja Konavala od srbočetničkog agresora, Udruga mladih Konavoska brda simbolično je napravila bakljadu na Vojskom dolu, pored spomenika poginulom branitelju Matu Golubiću.

Zapaljene su baklje u prvi mrak u obliku broja dvadeset pet koje su gorjele oko sat vremena.

-Ovim putem su mladi željeli svim žiteljima čestitati Dan Općine i iskazati poštovanje prema teškim danima u kojim su neki od njih tek tada i poslije rođeni, čast prema svim braniteljima i stanovnicima Konavala na točno četvrtinu stoljeća od oslobođenja i Konavala i osnivanja općine – navodi Vinka Karaman iz Udruge mladih Konavoska brda.

Autorica fotografija je Anita Trojanović, a sve pripreme i bakljadu je napravila skupina od desetak mladih koji žive u selima Konavoskih brda koji ovim činom žele svima pokazati da se nikada ne smije zaboraviti heroje obrambenog Domovinskog rata.

Dubrovčani slave 25. obljetnicu vojno redarstvenih operacija “Oslobađanje juga Hrvatske”od srbočetničkog i crnogorskog agresora potpomognutog s agresorskom jna….

Prema podacima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, vojno redarstvena operacija “Oslobađanje juga Hrvatske” obuhvaća više akcija i operacija koje su započele u proljeće 1992. i trajale do listopada iste godine. Rezultat operacije bio je deblokada Dubrovnika i oslobađanje okupiranog hrvatskog teritorija. Najveći doprinos tome dale su 1. i 4. gardijska brigada, a značajna je bila i uloga pričuvnih snaga te taktičkih skupina koje su držale bojišnicu i bile raspoređene na pomoćnim smjerovima napada. Borbe su se vodile u teškim vremenskim uvjetima te na nepristupačnom i zahtjevnom krškom terenu.

Tijekom operacija poginulo je više od 240 pripadnika hrvatskih snaga. U šest mjeseci oslobođeno je više od 1200 kilometara četvornih ili osam posto okupiranog hrvatskog teritorija, a omogućen je povratak oko 20 tisuća izbjeglica.

Ta velika operacija svoj je simbolički završetak dobila velikom vojnom smotrom u luci Gruž 29. listopada 1992. kad je prijavak predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu podnio general Hrvatske vojske i načelnik Glavnog stožera OS RH Janko Bobetko.

T.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •