24. godišnjica srpskog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici: ‘Dogodio se strašan zločin pred očima cijelog svijeta’!Niti jedan hrvatski dužnosnik nije spomenuo da su ovaj zločin počinili srbi…

Tragičnim je ocijenio da je Srpska pravoslavna crkva bila motor velikosrpskih paravojnih snaga koje su nesrpsko stanovništvo ubijale, silovale, raseljavale i palile im domove...

Podijeli

U Hrvatskom saboru održana je u petak komemoracija u povodu 24. godišnjice užasavajućeg genocida u Srebrenici, kada je 1995 godine likvidirano od strane srba 8372 osobe, a stradalo ih je mnogo više -s koje je poslana poruka da se to više nikada i nikome ne ponovi…Žrtve su bile Bošnjaci…

Komemoraciju, na kojoj su pročitana 33 imena žrtava čiji će posmrtni ostaci biti pokopani 11. srpnja na dan srebrenički žrtava, organizirali su Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske i zastupnica koja zastupa i bošnjačku nacionalne manjinu u Saboru Ermina Lekaj Prljaskaj.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner rekao je kako se prisjećanjem na srebreničke žrtve iznova otvaraju stare rane koje se ne mogu ničim izbrisati, a ti događaji za njihove najmilije nisu prošlost.

“Istina je važna”

“I 24 godine nakon zločina u Srebrenici otkrivaju se njegovi razmjeri, jer je 1995. tisuće nevinih ubijeno u najmasovnijem pokolju i genocidu nakon 2. svjetskog rata. Oni ostaju u našem kolektivnom sjećanju na surovost pojedinaca koji su iskazali svoju neljudskost. Istina je važna zbog žrtava i njihovih obitelji, jer svako poricanje nosi klicu budućih ratova i zločina”, istaknuo je vitez Reiner.

Jedino istina i priznanje odgovornosti za zločine otvara put prema katarzi, poručio je dodavši da oprost traži iskreno pokajanje onih (ne spominje srbe!)koji su počinili zločine.

Predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hamdija Malić rekao je kako se tragedija u Srebrenici dogodila voljom agresorske i zločinačke politike ratnog zločinca Slobodana Miloševića koji je to mogao spriječiti jednim telefonskim pozivom ratnom krvoloku i zločincu Ratku Mladiću, no ovaj nije to učinio.

Nezapamćen zločin nakon Drugog svjetskog rata

Pobiti više od 8000 ljudi u nekoliko dana je nezapamćen zločin nakon Drugog svjetskog rata, upozorio je.

Svjetski političari koji su tada bili na vlasti i imali moć, nisu prstom maknuli da to spriječe, iako su već imali primjer Vukovara i znali su da će se dogoditi nešto monstruozno što ni jedna civilizacija ne može opravdati niti ljudski razum može razumijeti, naglasio je Malić.

Tragičnim je ocijenio da je Srpska pravoslavna crkva bila motor velikosrpskih paravojnih snaga koje su nesrpsko stanovništvo ubijale, silovale, raseljavale i palile im domove.

“Zahvaljujemo Hrvatima i Hrvatskom saboru”

“Zahvaljujemo Hrvatima i Hrvatskom saboru što su pokazali veliko srce i priznali sudjelovanje 25.000 Bošnjaka u Domovinskom ratu od kojih je 1100 poginulih”, poručio je Malić.

Zastupnica manjina Ermina Lekaj Prljaskaj rekla je kako se u Srebrenici dogodio strašan zločin pred očima cijelog svijeta koji se ničim ne može opravdati. Počinjena su zvjerstva neviđena od 2. svjetskog rata, a međunarodna zajednica nije spriječila ubojstva i patnje nevinih ljudi, ustvrdila je. Srebreničke žrtve ostat će uvijek u našim sjećanjima, a međunarodna zajednica je dužna kazniti počinitelje, jer samo istina može osloboditi, poručila je  Lekaj Prljaskaj.

Ubijene 8327 osobe, a stradalo ih je mnogo više

Izaslanica predsjednice Republike, kontraverzna savjetnica Hrga, za koju Dubrovnik nije Hrvatski, podsjetila je kako su u zločinima u Srebrenici ubijene 8372 osobe, a stradalo ih je mnogo više. Ostale se tisuće neutješnih članova njihovih obitelji, kao i počinitelji imali savjest ili ne. Civilizirani svijet je posrnuo i dopustio da se dogodi takvo zlo, jer ništa ne može biti vrjednije od ljudskog života, rekla je ona.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je kako o počiniteljima i egzekutorima tog strašnog zločina treba govoriti tijekom cijele godine te je izrazio uvjerenost da oni neće proći nekažnjeno. Nečinjenje je zločin, a na to nije imuna ni međunarodna zajednica, rekao je i dodao kako je poznato tko je inspirator i počinitelji zločina, ne spominjući srbe, među kojima mu je jedan od najboljih prijatelja Palma, kojeg je Bandić doveo i u Zagreb, inače u ratno vrijeme suradnika srpskog zločinca Arkana, glumeći kako nije znao za to.

Preživjeli Srebreničanin Nermin Mujkanović, tada osnovnoškolac, koji je u genocidu u Srebrenici izgubio dva starija brata iznio je svoje svjedočanstvo o tim događajima.H./B.P.


Podijeli