21. studenog 1992. godine poginuo je jedan od heroja Domovinskog rata – Drago Petrović Gas…

Uloga Skradina i postrojba u zaleđu koje su ostale na svojim položajima, iako su imale zapovijed da ih napuste i zađu na lijevu stranu Krke, što treba zahvaliti pokojnom Dragi Petroviću Gasu, koji se s tim nije složio. Da su to učinili, Šibenik bi ostao bez pitke vode, rekao je Ademi”..

Podijeli

Dana  21. studenog 1992. godine poginuo je jedan od heroja Domovinskog rata – Drago Petrović Gas…

Drago je rođen 12. prosinca 1943., a u obranu Domovine od srbočetničkog agresora uključio se na samom početku, za vrijeme balvan-revolucije, kada je sudjelovao u nabavi oružja.
U obrambenom Domovinskom ratu je sudjelovao kao pripadnik 113. šibenske brigade i 15. domobranske pukovnije Petar Krešimir IV. iz svojeg Skradina. U Skradinu je držao restoran “Prstaci” u kojem je ugostio dosta poznatih imena iz javnog i kulturnog života…
U studenom 1992. restoran su trebali posjetiti visoki hrvatski dužnosnici.
Za tu prigodu 21. studenog 1992. Drago je želio roniti školjke i otišao na obližnje Prokljansko jezero od kuda se nikada nije vratio. “Njegova je smrt obavijena velom tajni i o njoj se i danas vrlo malo zna. Među više verzija, postoji priča o neprijateljskoj diverziji, kao i o nesretnom slučaju pri samom ronjenju”.
Drago Petrović Gas jedan je od najvećih heroja Skradina koji se u bitci za Šibenik uspješno obranio upravo zahvaljujući Dragi Petroviću koji je vodio obranu grada,(navodno nigdje nije kao takav zabilježen u službenim dokumentima!?) a nakon što je stradao njegovim imenom nazvana je 1. bojna 15. domobranske pukovnije Skradin. O njegovoj ulozi u bitci za Šibenik general Rahim Ademi kazao je za Slobodnu Dalmaciju:
“Zaboravlja se uloga Vodičana u zaustavljanju napada prema Vodicama i deblokadi Šibenika. Uloga Skradina i postrojba u zaleđu koje su ostale na svojim položajima, iako su imale zapovijed da ih napuste i zađu na lijevu stranu Krke, što treba zahvaliti pokojnom Dragi Petroviću Gasu, koji se s tim nije složio. Da su to učinili, Šibenik bi ostao bez pitke vode, rekao je Ademi”
T.H.

Podijeli