(+18) U svom krvavom piru pripadnici Armije BIH ubili su 41 Hrvata, 29 civila i 12 vojnika HVO-a. Stjepan je imao samo 12. godina

Stjepan je ubijen, petstotinjak metara od kuće, bježeći, skoro gol, s mamom Ružom i sestrom Marijom, na cesti Zelenike – Bobari.
Podijeli

Masakr u Uzdolu  – strašan zločin koji je izveden na svirep način u ranu zoru 14. rujna 1993. godine. Pripadnici Armije BiH u hrvatskom selu Uzdol masakrirali su 29 civila i ubili 12 vojnika HVO. Među ubijenima je bilo troje maloljetne djece…

”Na sebi imao šareni vuneni džemper, crvenkastoplavkaste boje, te donje gaćice bijelo-plave. Imao strijelne rane prsnog koša i trbuha, koje su nastale djelovanjem projektila iz ručnog vatrenog oružja. Stjepan je poginuo, petstotinjak metara od kuće, bježeći, skoro gol, s mamom Ružom i sestrom Marijom, na cesti Zelenike – Bobari.”.
Ovo je dio zapisa o obdukciji urađenoj 17. rujna 1993. godine u KC-u Split, na tijelu desetogodišnjega Stjepana Zelića, najmlađe žrtve pokolja u ramskomu selu Uzdol koje leži na snovitim brežljucima koje prekrivaju modrozelena vegetacija i neopisivi mir, mir koji rađa nevjericu onomu tko spozna priču o užasu koji se tamo odvio prije 27 godina.

Više desetaka kuća je spaljeno, župna crkva je oskvrnuta. Sutradan su u Uzdol ušle postrojbe HVO-a i ugledale stravičnu sliku zločina.

Na današnji dan 14.09. 1993 pripadnici “Prozorskog bataljona”, ARBIH uz sudjelovanje još nekoliko postrojbi u ranim jutarnjim satima upadaju u selo Uzdol i pri tome čine nezapamćen zločin. Masakriraju i ubijaju sve što su stigli. Također, pljačkaju i pale sve što im dolazi pod ruku. Ubijaju starce od osamdeset godina, ali i djecu od desetak. U svom krvavom piru ubili su 41 Hrvata, 29 civila i 12 vojnika HVO-a.

Najmlađe žrtve bili su Stjepan Zelić (10) i njegova sestra Marija (13) koji su ubijeni s majkom na kućnom pragu. Ubijena je i djevojčica Jadranka Zelenika (12). Najstarija ubijena osoba u Uzdolu imala je 87 godina
STJEPAN ZELIĆ
2. 1. 1983. – 14. 9. 1993.

Stjepan je ubijen, petstotinjak metara od kuće, bježeći, skoro gol, s mamom Ružom i sestrom Marijom, na cesti Zelenike – Bobari.

Na sebi imao; šareni vuneni džemper, crvenkastoplavkaste boje, te donje gaćicebijelo-plave. Imao strijelne rane prsnog koša i trbuha, koje su nastale djelovanjem projektila iz ručnog vatrenog oružja.

Stjepan je ubijen na svirep način petstotinjak metara od kuće, bježeći skoro gol s mamom Ružom i sestrom Marijom, na cesti Zelenike – Bobari. Bio je učenik četvrtog razreda i najmlađi u obitelji. Još prije rata Stjepan je ostao bez tate Joze, koji iznenada umire. U ratu mu je stradao i brat Ivan, 24.1. 1993. Obiteljsku kuću i gospodarske zgrade obitelji Zelić muslimani su spalili. Stjepan je pokopan najprije u zajedničku grobnicu u prozorskom groblju, a 2002. godine njegovi posmrtni ostatci prenešeni su u Memorijalni centar na Uzdolu…

U Uzdolu je na spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na kojem je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

Uzdolski pokolj počinili su zločinci iz postrojbi Armije RBiH, sumanuto upavši u usnulo selo!

Veliki drveni križ ispred uzdolske crkve, s 41 manjim križem prikovanim na njega, s 41 imenom upisanim u naše kolektivno pamćenje, danas bdiju nad Uzdolom, selom koje ne dočeka pravdu, kajanje i kaznu… Tamo, ako dođete, u molitvi ne zatvarajte oči! Ako ih zatvorite, čut ćete krikove, čut ćete majku kako preklinje krvnika da joj poštedi dijete! Vidjet ćete Stjepanovo lice u prašini… Tada će se… Tada će se u vama nešto slomiti… Tamo se pomolite ne zatvarajući oči!

T.H.

VEZANE VIJESTI

Masakr Armije BiH u Uzdolu  – strašan zločin koji je izveden na svirep način u ranu zoru 14. rujna 1993. godine u hrvatskom selu Uzdol.  


Podijeli