Podijeli

Niželigaški švedski igrač Kenneth Kristensen je 2002. prodan iz Vindbjarta u Floey u zamjenu za svoju težinu u škampima…

Povijest nogometa je toliko duga i opširna da se kroz nju provlači ogroman broj zabavnih, zanimljivih i neobičnih činjenica. Aktivator.hr odabrao je njih 15.

1. Najdulje ime nogometnog kluba na svijetu je Nooit opgeven altijd doorgan, Aangenaam door vermaak en nuttig door ontspanning, Combinatie Breda. Klub igra u nizozemskoj prvoj ligi, a poznatiji je pod imenom NAC Breda.

2. Bivši brazilski reprezentativac Ronaldinho je kao 13-godišnjak zabio 23 gola za omladinsku momčad. Bili su to svi golovi na utakmici, koja je završila 23-0.

3. Riječ ‘soccer’, koju za nogomet koriste Amerikanci, je zapravo izmišljena u Engleskoj u 19. stoljeću.

4. Poznati pisac Arthur Conan Doyle bio je nogometni vratar i igrao za engleski Portsmouth.

5. Najbrži poznati crveni karton dodijeljen je nakon dvije sekunde utakmice nakon što je niželigaški igrač Lee Todd sučev zvižduk komentirao riječima: ‘je*ote, ovo je bilo glasno’.

6. Irski klub Drogheda United ima logotip napravljen u zahvalu Otomanskom carstvu, sa zvijezdom i polumjesecom. Razlog leži u povijesti – Turci su tijekom velike gladi u zemlji tajno unijeli hranu u Droghedu.

7. Na Božić 1914., u jeku Prvog svjetskog rata, njemački i engleski vojnici su sklopili primirje i odigrali nogometnu utakmicu.

8. Jedna momčad na Madagaskaru je 2002. postigla 149 autogolova u jednoj utakmici u znak prosvjeda na kontroverznu sučevu odluku u utakmici prije, koja im je odnijela naslov prvaka.

9. Riječ ‘football’ (noga-lopta) nije nastala zato što se lopta udara nogom nego zato što su engleski seljaci igru igrali na nogama, a ne kao plemstvo svoje sportove, na konjima.

10. Prva nogometna utakmica prenošena na televiziji bila je ona između prve i rezervne momčadi Arsenala 1937. godine.

11. Finac Jari Litmanen igrao je za reprezentaciju u četiri različita desetljeća – debitirao je 1989., a karijeru završio 2010.

12. Najveći nogometni stadion na svijetu je Rungrado May Day – nalazi se u Sjevernoj Koreji i ima kapacitet od 150.000 gledatelja.

13. U trenutku pisanja ovog članka najgore nogometne reprezentacijena svijetu su Tonga, Somalija, Gibraltar, Eritreja, Bahami i Anguilla, koje dijele posljednje mjesto na Fifinoj ljestvici.

14. Niželigaški švedski igrač Kenneth Kristensen je 2002. prodan iz Vindbjarta u Floey u zamjenu za svoju težinu u škampima.

15. Bivši rumunjski reprezentativac Adrian Mutu suspendiran je iz reprezentacije nakon što je 2013. objavio montažu izbornika Victora Piturce kao Mr.Beana,prenosi croexpress.eu.

D.J.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × četiri =