15. rujna 1991.u vihoru srpske agresije i Domovinskog rata. -HRT-ov Dnevnik završio domoljubnom pjesmom Moja Domovina

"Moja Domovina" je postala najtrajnija glazbena ostavština Domovinskoga rata. Njezine stihove znaju gotovo svi građani Republike Hrvatske. Pjeva se i danas, često i spontano, u najrazličitijim prigodama....

Podijeli

foto-screenshot

Potkraj ljeta 1991., u vrijeme dok se Hrvatska ogorčeno branila od velikosrpske agresije, naši estradni umjetnici odlučili su jedinstvenom pjesmom sudjelovati u obrani domovine i još više podići borbeni duh hrvatskoga otpora.

U to su se doba izvodile mnoge domoljubne pjesme, a upravo na današnji dan, televizijski je “Dnevnik”, pun ratnih strahota, završio je pjesmom koja je obilježila hrvatsku borbu za samostalnost, pjesmom “Moja Domovina”.

Prelijepa pjesma “Moja Domovina”, koja je ubrzo prerasla u himnu Lijepoj našoj, nastala je u tonskom studiju “Krešimir” Hrvatskoga radija. Zajednički su je potpisali Zrinko Tutić i Rajko Dujmić, a aranžman je napisao Nikša Bratoš.

Iz svih krajeva Hrvatske na jednom su se mjestu okupili najpoznatiji pjevači, njih 138, i s neobičnim žarom otpjevali pravu pjesmu u pravo vrijeme.

“Moja Domovina” isključuje bilo kakvo politikantstvo. Njezine riječi spajaju sve one kojima je Hrvatska u srcu, ne vrijeđaju nikoga i ne pozivaju na mržnju. U teškim trenucima agresije poticala je na ljubav prema domovini.

“Moja Domovina” je postala najtrajnija glazbena ostavština Domovinskoga rata. Njezine stihove znaju gotovo svi građani Republike Hrvatske. Pjeva se i danas, često i spontano, u najrazličitijim prigodama.

M.M.


Podijeli