14. rujna 1991. izvedena je oružana akcija Zbora narodne garde i policijskih snaga pod nazivom “Zelena tabla – Male Bare”

Taj događaj bio je od neprocjenjive važnosti u stvaranju samostalne hrvatske države...

Podijeli

14. rujna 1991. izvedena je oružana akcija pod nazivom “Zelena tabla – Male Bare”. Toga su dana prije 25 godina pripadnici Zbora narodne garde i policijskih snaga iz Metkovića, Opuzena, Ploča i juga Makarskog primorja, pod zapovjedništvom general-bojnika Petra Šimca, zarobili skladište bivše jugoarmije u Baćini kod Ploča te zaplijenili goleme količine naoružanja, streljiva i druge ratne opreme s kojom se branio Sinj, Šibenik, Zadar, Karlovac, Vukovar, Dubrovnik i drugi hrvatski gradovi…

Toga je dana osvojena i prva pločanska vojarna i vođena prva pomorska bitka u Domovinskom ratu, u kojoj su posade plovne dizalice “Birina”, tegljač “Kastor” i trajekta “Pelješčanka” nepovratno protjerale u Neretvanski kanal naoružano ratno brodovlje bivše jugomornarice.

Padobranska desetina Zrakoplovnog voda, foto je iz srpnja jeseca.1991.godine-na žalost četvorica heroja sa fotografije su poginuli i nisu više s nama…Foto-Ivo Romac. Oni su u oklopljenom kombiju upali u vojarnu u Malim Barama na glavni ulaz…

Velika pobjeda promijenila planove agresorske JNA

Cjelokupna združena akcija značila je veliku pobjedu, jer su hrvatske snage zaplijenile vrijednu vojnu opremu topništva i rakete kao i duge cijevi i streljivo iz vojnih skladišta. Procjenjuje se da je iz skladišta u Malim  Barama  na vrijeme izvučeno 4800 pušaka, 20 protuavionskih topova, 190 puškomitraljeza, 500 pištolja, te velika količina raznih drugih vrsta oružja i streljiva. U ostalim objektima JNA u Pločama zaplijenjeno je 120 kamiona i drugih vrsta vozila, 84 topa 20 i 40 mm, te velike količine streljiva za pješačko naoružanje kao i velike količine granata i mina oko 350 tona. Uzimajući u obzir da su branitelji cijele Dalmacije u to vrijeme raspolagali s oko 3500 pušaka, rezultati ove operacije postaju još upečatljiviji. Strateški promatrano, zauzimanje vojnih objekata u Pločama poremetilo je planove JNA osvajanja Doline Neretve i odsijecanja juga Hrvatske.

Taj događaj bio je od neprocjenjive važnosti u stvaranju samostalne hrvatske države.

 

O njima se jako malo zna i govori, (skupina za Elektroničko djelovanje u sastavu 4. brigade ZNG-a) ali se mora znati da je ova ekipa uradila ogroman, lavovski ratni posao presrećući agresorske srpske razgovore i unoseći pomutnju u mnoge njihove akcije i planove dovodila ih do ludila…Moglo bi se reći da je ova skupina za elektroničko izviđanje zaslužila podeblju knjigu, roman, najviša ratna odličja i kvalitetan ratni film koji bi bio jako gledan.

EKSKLUZIVNO-DONOSIMO SRPSKU KOMUNIKACIJU KOJU SU NAŠI PRESRETALI

(Skupina za Elektroničko djelovanje u sastavu 4. brigade ZNG-a)

M.M.

VEZANE VIJESTI

Transkript od 4.kolovoza.1995! ‘Više nije tajna, prisluškivali smo sve, a najzanimljiviji su bili panični razgovori srpskih vođa’. ‘Kako me, bre, ustaše prisluškuju?


Podijeli