PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Podijeli

Broj: 043/9/2022
Osijek, 02.09.2022.godine
– MEDIJI-
svima
Predmet: priopćenje za javnost

Dragi naši sugrađani,
Dana 05.rujna 2022.godine započinje nova školska godina, što ujedno znači intenzivno sudjelovanje djece u prometu na našim cestama. Kako IPA Regionalnog kluba osječko baranjske, provodi razne projekte vezane uz sigurnost u prometu na cestama tako smo i prije upozoravali na sudjelovanje djece u prometu kao rizične skupine sudionika u prometu, a prvenstveno na polaznike prvih razreda koji po prvi puta samostalno sudjeluju u prometu. S obzirom na njihovu dob, sposobnost prosuđivanja, predviđanja i odlučivanja, neshvaćanjem opasnosti koje im prijete, ovom prilikom MOLIMO vozače motornih vozila na pojačan oprez posebno u blizini škola, vrtića i igrališta.
Stoga, članovi IPA Regionalnog kluba Osječko baranjske, ovim putem MOLE sve vozače da svojim vozilom upravljaju onom brzinom koja je propisana, koja im ujedno omogućuje pravovremeno zaustavljanje, upotrebu zvučnog signala kad god to zahtijevaju razlozi sigurnosti, a osobito kad se pokraj kolnika nalaze razigrana djeca koja ne obraćaju pozornost i opasnost koja vreba oko njih. Ne treba zaboraviti da vozilo treba zaustaviti pri nailasku na obilježeni pješački prijelaz čak i kad djeca nisu stupila na njega, a očito imaju namjeru prijeći ga.
Nastavno na apel, ujedno molimo i roditelje da budu uzor svojoj djeci i podučavaju ispravnom ponašanju u prometu, kako bi navike vezane uz sigurnost prometa bile pravilne. Ujedno, svojim nepravilnim, neodgovornim ponašanjem i edukacijom roditelji nesvjesno preuzimaju moralnu odgovornost za nesreću koja se može dogoditi.
Stoga roditelji, krećite se pravilno u prometu, prelazite kolnik na obilježenom pješačkom prijelazu, poštujte zeleno i crveno svijetlo na semaforu, nikad s djecom ne pretrčavajte cestu, pokažite djetetu najkraći i najsigurniji put od kuće do škole, ukažite djetetu na moguće opasnosti koje vrebaju na tom putu koji ste odredili, pratite njegovo ponašanje u prometu i po potrebi ga ispravite i usmjerite, i najbitnije, učinite dijete vidljivim u prometu, tj. odjenite ga u odjeću (reflektirajući materijal) koja je vidljiva svim sudionicima u prometu.
.
Stoga članovi IPA Regionalni klub Osječko baranjske, još jednom MOLE sve sudionike u prometu za oprez.

Tekst, slika: Božidar Vrselja/Zoran Kon
SERVO PER AMIKECO

Tajnik kluba IPA Osječko Baranjske
Zoran Kon


Podijeli