Jedna je od najzdravijih juha na svijetu, a tako često na nju zaboravljamo. NAŠE BAKE IPAK SU U PRAVU – JUHA JE LIJEK!

Kolagen je neophodan za zacjeljivanje rana, elastičnost kože (mislite na manje bora/strija), zdrave nokte i kosu te za poboljšanje zdravlja zglobova...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Pažljivo odaberite sastojke za ovu juhu…

Ključ je u tome da razmislite o sastojcima kako biste izgradili snažan nutritivni profil za svoju vegetarijansku juhu.

– Na primjer, dodavanjem wakame algi može se dobiti dodatno kalij, kalcij, folat, jod i omega-3 masne kiseline. Dodavanjem začina poput kurkume i đumbira možete pojačati protuupalni potencijal juhe zbog spojeva kurkumina i đumbira. Gljive mogu dati bogat, jak okus i izvor vitamina B, aminokiselina i vitamina D. Osim toga, dodavanjem povrća bogatog aminokiselinama, poput glicina i prolina, tijelo može biti gradivni blok za prirodnu proizvodnju kolagena kojoj mnogi ljudi streme konzumacijom tradicionalne juhe od životinjskih kostiju, to su potočarke, zelje repe, špinat, kelj, cvjetača, kupus, šparoge i gljive. Vitamin C je također ključan za proizvodnju kolagena pa su ostaci brokule, kelja i paprika dobri dodaci – ističe Casey.

Bez obzira na to želite li pripremiti tradicionalnu juhu od kostiju ili ćete odabrati vegetarijansku, kvaliteta juhe ovisi o kvaliteti sirovih sastojaka.

– Nema znanstvenih podataka o specifičnim zdravstvenim prednostima jedne juhe od kostiju na drugom, sve se svodi na okus i sklonost. Najvažnija stvar na koju se trebate usredotočiti je odabir najkvalitetnijih sastojaka, s obzirom na to da će se sporo kuhati i vjerojatno ćete jesti sve u loncu. Mislite na organsko, hranjeno travom i slično, radi boljeg okusa i zdravstvenih dobrobiti – kaže Amy Lee, voditeljica prehrane za Nucific.

Koja je najzdravija juha od kostiju?

Za one koji se odlučuju za tradicionalnu juhu od kostiju, važno je imati na umu da iako jedna nije nužno bolja od druge, različite životinjske kosti će imati različite količine hranjivih tvari.

– Kosti od crvenog mesa (govedina, kozletina i janjetina) proizvodit će juhu s više prirodnih masnih kiselina koje će pomoći u zadržavanju mišićne mase i kontroli dijabetesa tipa 2. Juha od pilećih kostiju dat će više proteina po obroku, dok su riblje kosti nevjerojatan izvor joda, a obje su odličan izvori kolagena – rekla je Ashley Shaw, dijetetičarka u Preg Appetitu.

Koje su zdravstvene prednosti juhe od kostiju?

Niz se studija bavio upravo ovom juhom od kostiju i potvrđen je njezin značajan doprinos zdravlju.

Simptomi prehlade su općenito upalne prirode. Juha od kostiju hrani tijelo s ključnim mineralima, enzimima, proteinima i mastima, ali s minimalnim upalnim utjecajem (naime, svi obroci stvaraju različite razine upale). Stoga, svojim sastojcima ova juha smanjuje upalne procese u organizmu i smiruje i poboljšava zdravstveno stanje.

Iako su se općenito stručnjaci složili da postoji vrlo malo istraživanja koja pokazuju da je juha od kostiju bolja za vas od tradicionalne juhe, svakodnevna konzumacija može pomoći vašem tijelu u opskrbi proteinima, kolagenom i drugim hranjivim tvarima napraviti zdravu prehranu.

Ubrzava ozdravljenje

Glikozaminoglikani su ugljikohidrati koji se vežu s proteinima i čine vezivno tkivo i sinovijalnu tekućinu koja podmazuje zglobove. Tijekom kuhanja, glikozaminoglikani prodiru u juhu, donoseći sa sobom sirovinu za zdravlje kože, kostiju, tetiva i ligamenata.

Jedna vrsta glikozaminoglikana je i dermatan sulfat koji utječe na stanicu tako što pomaže u regeneraciji i oporavku rana. Stoga, juha od kostiju i na ovaj način doprinosi ozdravljenju i zacjeljivanju rana te oporavku od ozljeda.

Juha od kostiju također je relativno jednostavna za pripremu i omogućuje veliku fleksibilnost sa sastojcima, što je ključno jer je raznolikost hranjivih tvari nevjerojatno važna.

Pet zdravstvenih prednosti juhe od kostiju

Bjelančevine: Juha od životinjskih kostiju izvrstan je izvor proteina. 2 dcl juhe od kostiju od piletine, naprimjer, imaju oko 10 grama proteina.

Kolagen: Izvrstan je izvor proteina kojeg nalazimo u vezivnom tkivu.

– Kolagen je neophodan za zacjeljivanje rana, elastičnost kože (mislite na manje bora/strija), zdrave nokte i kosu te za poboljšanje zdravlja zglobova – navodi Gellman, piše Živim.hr.

H.H.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

sedam + devet =