FOTO-VIDEO Slavljena misa povodom 30. obljetnice 2. gardijske brigade Gromovi! Od 9700 pripadnika Gromova 205 je poginulih,1400 ranjenih i troje nestalih…

Misu za 9700 pripadnika koji su prošli kroz brigadu, 1400 ranjenih kao i za 205 poginulih te troje nestalih predslavio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

MISA POVODOM 30. OBLJETNICE 2. GARDIJSKE BRIGADE GROMOVI

Trideseta obljetnica 2. gardijske brigade Gromovi obilježena je na Spasovo misnim slavljem u crkvi Uzvišenja Svetoga Križa u Sigetu u četvrtak, 13. svibnja. Misu za 9700 pripadnika koji su prošli kroz brigadu, 1400 ranjenih kao i za 205 poginulih te troje nestalih predslavio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan

“Čestitam Vam svima trideseti rođendan, tridesetu obljetnicu ustanovljenja 2. Gardijske brigade Gromovi”, ovim je riječima biskup pozdravio narod u crkvi. Istaknuvši kako smo svi okupljeni moralnom obvezom da na” ljudski i vjernički način” obilježimo ovu obljetnicu, mons. Bogdan je naglasio kako su datumi koji će ostati trajno zabilježeni u povijest Gromova i Hrvatske vojske: “15. svibnja 1991. kad su nastale prve gardijske brigade, i 28. svibnja 1991. kada su se predstavile javnosti na postrojavanju na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici.”
“Oči hrvatskoga naroda gledale su s ponosom i poštovanjem u mladež koja je uzela oružje u ruke i bila spremna položiti život na Oltar domovine. I dok je hrvatski narod svim srcem prigrlio namjeru da se mirnim putem stvori nova suverena i samostalna hrvatska država, protivnici takve ideje uzeli su oružje u ruke i s neviđenim terorom prema hrvatskom narodu i krajevima, to pokušali spriječiti. Danas se  s posebnom zahvalnošćuspominjemo svih hrvatskih branitelja. Za sve pokojne molimo Spasitelja Isusa Krista, Kneza mira, da im oprosti sve njihove grijehe i slabosti i nagradi ih vječnim mirom i zajedništvom s otkupljenima i spašenima u nebeskoj slavi. Molimo i za sve ranjene u duši i na tijelu, da strpljivo podnose posljedice koje osjećaju”, rekao je vojni ordinarij.

Vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan

Nadalje je pozvao sve kršćane da mole za one koji su osmislili veliko ratno zlo i prouzrokovali nevolje, kako bi im Duh Sveti prosvijetlio pamet da se više nikada ne ponovi isto. Osvrnuvši se na svetkovinu Uzašašća Gospodinova i današnja čitanja – kazao je kako jedan od članaka vjere što ga molimo u vjerovanju glasi “I uzašao na nebo i sjedi s desne Ocu”.

“Kristovo tijelo proslavljeno je već od časa uskrsnuća, kako dokazuju nova i vrhunaravna svojstva što ih ono otada trajno uživa. Ali za četrdeset dana, dok on s učenicima prijateljski jede i pije i poučava ih o Kraljevstvu Božjem, njegova slava ostaje zastrta pod prilikom obična čovjeka. Zadnje Isusovo ukazanje završava konačnim ulaskom njegova čovještva u slavu Božju simboliziranu oblakom i nebom gdje on otad sjedi s desne Bogu”, istaknuo je mons. Bogdan i dodao da nam Isusovo uskrsnuće i uzašašće otkrivaju novu dimenziju, otvaraju nove spoznaje o vječnom životu, i time predstavljaju veliku utjehu za smrtnog čovjeka koji se nalazi u tjeskobi prolaznosti. “Ništa nije izgubljeno od ljudskih napora”, poručio je biskup.

Fra Josip Grubišić (lijevo), predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Ivan Krupec (u sredini), vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan (desno)

Predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Ivan Krupec naglasio je za IKA-u da se iznova mora odati priznanje i zahvalnost svima koji su imali hrabrosti obući časnu šarenu uniformu i braniti svoj domovinu.

“Moramo se sjetiti svih naših i kako je teško stvorena Hrvatska. Za nju smo prolijevali krv, znoj i suze kako bismo živjeli u miru. Danas ćemo zahvaliti i za sve branitelje kojih nema, za ovu slobodu koju danas dišemo. Mi moramo to obilježiti, jer ako mi nećemo – tko će? Nas nema više toliko. Moramo prenijeti vrijednosti i spomen na nove naraštaje. Nastojimo da te stvari preuzmu institucije. Ja imam 62 godine i svakim danom je sve teže svjedočiti. Institucije su te koja moraju početi održavati spomen obilježja i dane sjećanja”, rekao je umirovljeni pukovnik.

Ratni put Gromova počinje 15. svibnja 1991. godine u Trsteniku Nartskom. Od toga dana prošlo je punih 30 godina, 30 godina ponosa pripadnika Gromova koji su noseći zelenu beretku sa znakom Groma širom bojišnica Lijepe naše donosili optimizam, hrabrost i spremnost na žrtvu za Hrvatsku. Gromovi sudjeluju na većini bojišta u obrani Domovine te u svim većim i značajnim operacijama u Domovinskom ratu. Borbeno djeluju na Ličkom bojištu, Sisačko-banovinskom, Sunjskom, Karlovačko-dugoreškom, Livanjskom, Posavskom, Dubrovačkom, Zadarsko-novigradskom i Južnom bojištu. Sudionici su operacija i bitaka: Bitka za vojarne, Bitke u Novom Farkašiću, akcije “Vihor” i “Tigar”, operacija “Maslenica”, “Bljesak”, “Oluja” i “Una 95”. Mali dijelovi postrojbe sudjeluju u operacijama “Zima 94”, “Ljeto 95” i “Maestral”.

L.K. / M.M.Viribus unitis


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četrnaest − 8 =