1.lipnja1991. godine u Kamenmostu je osnovana 3. imotska bojna 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Sastavljena u početku od 110 dragovoljaca s područja Imotske krajine…

Zbog stezanja obruča srpskih snaga oko Kruševa, početkom rujna 1991. godine, bojna se izvlači prema Novigradu, a zatim odlazi u Imotski. Nakon kraćeg odmora i popune naoružanjem i ljudstvom, pripadnici 3. bojne odlaze ponovno na zadarsko ratište gdje, uz velike žrtve, sudjeluju u ključnim trenucima obrane grada Zadra...

Podijeli

Na današnji dan 1991. godine u Kamenmostu je osnovana 3. imotska bojna 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Sastavljena u početku od 110 dragovoljaca s područja Imotske krajine, dragovoljaca pristiglih iz MUP-a i dragovoljaca s područja Bosne i Hercegovine bojna je pod zapovjedništvom Mirka Klarića započela intenzivnu obuku. U srpnju je za zapovjednika imenovan Slaven Zdilar, a postrojba krajem mjeseca odlazi u zadarsko zaleđe gdje u sudjeluje u obrani Kruševa u kojoj je imala i prve žrtve.

Zbog stezanja obruča srpskih snaga oko Kruševa, početkom rujna 1991. godine, bojna se izvlači prema Novigradu, a zatim odlazi u Imotski. Nakon kraćeg odmora i popune naoružanjem i ljudstvom, pripadnici 3. bojne odlaze ponovno na zadarsko ratište gdje, uz velike žrtve, sudjeluju u ključnim trenucima obrane grada Zadra. Nakon toga postrojba se vraća u Imotski. Ondje vrši obuku i novu popunu nakon čega odlazi na dubrovačko ratište, a dio bojne odlazi na drniško ratište gdje sudjeluje u obrani sela Kljaci, Čavoglave i Pribude. Bojna je dala velik doprinos oslobađanju hrvatskog juga tijekom 1992. godine. Koncem 1992. godine dolazi do preustroja 4. gardijske brigade u kojem nova 3. bojna nastaje spajanjem 1. i 3. bojne te satnije s područja Metkovića. Pripadnici „nove“ 3. bojne istaknuli su se u mnogim oslobodilačkim operacijama hrvatskih snaga koje su uslijedile – od „Maslenice“ preko „Oluje“ do „Južnog poteza“.

Na fotografiji pripadnici 3. imotske bojne 4. gardijske na dubrovačkom ratištu u srpnju 1992.

Izvori – Monografija 4. gardijske brigade Hrvatske vojske „Pauci“
Joško Dadić: „Na današnji dan: Prije 23 godine osnovana 3. imotska bojna 4. brigade“ (www.dalmacijanews.hr/…/jr8j-na-danasnji-dan-prije-23-godine…)

Autor teksta – Borna Marinić

Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat


Podijeli